Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 22.09.2020.

Pravobraniteljica o problematici nasilja nad ženama

Foto iz studija emisije "U mreži prvog" - pravobraniteljica Višnja LjubičićPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je danas u emisiji „U mreži prvog“ HR1 povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom govorila je o raznim aspektima problematike rodno utemeljenog nasilja uključujući potrebu usklađivanje zakona s Konvencijom Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, nepovjerenje u sustav zbog izrazito niskih kazni, dvostrukom strahu koji su proživljavale žrtve nasilja u obitelji u vrijeme izolacije zbog pandemije covid-19 virusa, porast kaznenih djela nasilja u obitelji u prvih 6 mjeseci ove godine za 40% te osvrt na pojedinačne konkretne primjere poznate javnosti.

Cijelu emisiju možete pogledati na hrti platformi danas u 15:30 ili na linku https://vijesti.hrt.hr/657416/sto-stoji-iza-40-vise-kaznenih-prijava-za-obiteljsko-nasilje


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.