Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Regionalna i međunarodna | 25.02.2020.

Sudjelovanje na radionici u Beču o EU Povelji o ljudskim pravima

Fotografija s radionice u Beču o EU Povelji o ljudskim pravimaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova sudjeluje na dvodnevnoj radionici o načinima primjene EU Povelje o ljudskim pravima u rješavanju konkretnih diskriminacijskih pritužbi građana i građanki. U organizaciji Europske mreže tjela za jednakost (EQUINET) i Agencije za temeljna ljudska prava (FRA), u Beču je organizirana dvodnevna radionica na kojoj je sudjelovalo više od 30 pravnih stručnjaka iz tijela za ravnopravnost diljem EU, iz ukupno 23 članice, plus predstavnica Srbije. Raspravljalo se o tome kako podići svijest o primjeni Povelje u rješavanju konkretnih slučajeva diskriminacije. Raspravljene teme vezane uz Povelju uključivale su slučajeve iz područja ravnopravnosti spolova, rasne, vjerske i svih ostalih diskriminacijskih osnova, ali i teme vezane uz azil, migracije i umjetnu inteligenciju te odnos Povelje i europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Također, na radionici je predstavljeno najnovije još neobjavljeno istraživanje FRA o stanju prava LBTIQ zajednice u EU koje je u komparaciji sa zadnjim istraživanjem na tu temu provedenim u 2012. dalo zabrinjavajuće rezultate o trenutnom stanju i poštivanju temeljnih prava pripadnika ove spolne i rodne manjine.

Pravni savjetnik pravobraniteljice, Nebojša Paunović, predstavio je na radionici iskustva rada i karakteristične slučajeve na kojima radi Pravobraniteljica te svoja viđenja na koji način Povelja može stvoriti dodanu vrijednost u radu na konkretnim slučajevima, posebice kod upozorenja i preporuka koje po utvrđivanju diskriminaciej izdaju pravobraniteljske institucije. Na radionici su predstavljeni i alati za primjenu Povelje koje je razvila Agencija za temeljna ljudska prava, tzv. Charterpedia, internetski alat koji pruža lako dostupne informacije o Povelji i povezanoj sudskoj praksi. FRA je također predstavila i priručnik o Povelji.

FRA Web


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.