Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
OCD | 04.04.2020.

Sudjelovanje na sastanku Koordinacije za azil

Foto sa sastanka Koordinacije za azilU organizaciji Hrvatskog pravnog centra dana održan je prvi ovogodišnji sastanak Koordinacije za azil na temu: „Pružanje socijalnih uslugama osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita“. Ukazano je da ostvarenje socijalnih prava osoba pod međunarodnom zaštitom ovisi o mjestu stanovanja. Izvršena je analiza četiri grada – Karlovac, Sisak, Zadar i Zagreb u kojima su smještene osobe, a kojima je odobrena međunarodna zaštita te su iznijete preporuke za unaprjeđenje sustava socijalne skrbi. 

Istaknut je nedostatak lokalnih planova integracije, te donošenja Plana razmještaja za izbjeglice kako bi se gradovi mogli unaprijed pripremiti te osigurati integracijske mjere primjerene lokalnim specifičnostima. Spomenut je težak položaj žena u postupku integracije, posebno težak položaj samohranih žena s malom djecom, kojima nije osiguran smještaj nakon proteka dvije godine plaćenog smještaja od strane Republike Hrvatske. Nakon uvoda u temu, uslijedila je rasprava koja je, osim same teme rasprave, uključivala uobičajene najnovije informacije u području međunarodne zaštite. U raspravi je sudjelovao Branko Borota, pravni savjetnik Pravobraniteljice.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.