Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Regionalna i međunarodna | 05.03.2020.

Održan Forum Saveza za rodnu ravnopravnost

Foto s Foruma Saveza za rodnu ravnopravnostUoči Međunarodnog dana žena, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj organizirao je Forum Saveza za rodnu ravnopravnost u suradnji s Uredom EU Parlamenta u Hrvatskoj i Veleposlanstvom kraljevine Švedske. Naime, grupa kompanija predvođena IKEA Hrvatska inicirala je prije godinu dana osnivanje Saveza za rodnu ravnopravnost s ciljem aktivnog doprinosa pozitivnim promjenama u postizanju rodne ravnopravnosti na radnom mjestu. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podržala je ovu inicijativu unaprjeđenja radnih sredina rodno uravnoteženim radnih okruženja te osnaživanja lokalne zajednice na području rodne ravnopravnosti. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ima izuzetno dobru suradnju s IKEA Hrvatska, sudjelovala je na njihovim konferencijama „Ravnopravnost je bolja za sve“ i programima za ekonomsko osnaživanje žena u okviru kojeg su dodijeljene potpore poduzetnicama.

Na panelu koji je organiziran u sklopu Foruma, predstavnik IKEA-e, Nikolaos Migkianis, upoznao je prisutne s nekima od mjera koje su poduzeli unutar kompanije: uveli su mjesec dana plaćenog dopusta za tate u tvrtki IKEA Hrvatska koji mogu provesti sa svojom bebom čim se njihove partnerice vrate na posa čime žele potaknuti veći broj tata na korištenje dopusta te pomoći njihovim partnericama da se lakše i bezbrižnije vrate na posao. Do sada je to iskoristilo 5 tata u Hrvatskoj i 25 na razini svih IKEA tvrtki. U 2020. će uvesti i „Mjesec prilagodbe za roditelje“.  Nakon povratka s roditeljskog dopusta, mame ili tate mogu koristiti mjesec dana tijekom kojih će moći raditi pola radnog vremena, a bit će plaćeni kao da rade puno radno vrijeme. Savezu za rodnu ravnopravnost pored postojećih 5 kompanija (AstraZeneca, Atlantic Grupa, Coca-Cola HBC Hrvatska, IKEA i Tele2) pridružilo se još sedam: Bismode, Combis, Erstebank, Hanza Media, Hanska&Partner, IBM i Ilirija d.d.

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj - Savez za rodnu ravnopravnost

Više na Žene i mediji, 5.3.2020.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.