U Brčkom „Coming out! Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba“

Brcko - smanjenoU okviru projekta Europske unije naziva „Coming out! Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba“ i organizaciji Fundacije Heinrich Boll, Ureda za Bosnu i Hrecegovinu, zajedno sa Sarajevskim otvorenim centrom i Fundacijom CURE, u Brčkom je 22. listopada 2014. godine organiziran okrugli stol  pod nazivom – Insititucionalna zaštita LGBT osoba u regiji i Bosni i Hercegovini.

Na okruglom stolu prisustvovali su predstavnici/e triju država regije. Ispred Republike Hrvatske bila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, Republiku Srbiju je predstavljala dr.sc. Nevena Petrušić, povjerenica za zaštitu jednakosti, dok je ispred Bosne i Hercegovine bio Predrag Raosavljević, šef Odjela za eliminaciju svih oblika diskriminacije/pomoćnik Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Svi predstavnici su se ponaosob osvrnuli na svoja iskustva iz rada i međusobno upoznali sa radom institucija koje se bave sličnim poslovima u zaštiti ljudskih prava, kako u borbi protiv homofobije, diskriminacije temeljem seksualne orijentacije i rodnog identiteta tako i u suzbijanju drugih oblika diskriminacije.

Više o događaju:

Okrugli stol III, Heinrich Boll Stiftung, Bosna i Hercegovina, 2.12.2014.

Uzimanje aktivne uloge u borbi protiv diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama, LGBT.ba (23.10.2014.)

Regionalna saradnja u borbi za zaštitu prava LGBT osoba, Soc.ba (23.10.2014.)

Uzimanje aktivne uloge u borbi protiv diskriminacije LGBT osoba, Tačno.net (23.10.2014.)

Više o projektu "Coming out! Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba"