Sastanak s egipatskom delegacijom Ureda pravobraniteljice za rodnu ravnopravnost

egipatskadelegU prostorijama Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je sastanak s predstavnicima egipatske delegacije Ureda pravobraniteljice za rodnu ravnopravnost sa sjedištem u Kairu. Na čelu s doktoricom prava Fatmom Khafagy, dvoje pravnika i programskom koordinatoricom, delegaciju je primio zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova RH, g. Goran Selanec, a sastanku je prisustvovao i g. Nebojša Paunović, viši stručni savjetnik Pravobraniteljice za pravna pitanja. Egipatskoj delegaciji predstavljena je institucija Pravobraniteljice RH, njene ovlasti, Zakon o ravnopravnosti spolova te ukratko cjelokupno anti-diskriminacijsko zakonodavstvo Republike Hrvatske.

Egipatsku delegaciju interesiralo je i koji su glavni problemi u radu Pravobraniteljice te na koji se način institucija pravobraniteljice nosi sa izazovima obiteljskog i seksualnog nasilja. Nakon što je g. Selanec predstavio glavne trendove po pitanju problematike s kojom se pravobraniteljica susreće u svom radu, kao što su spolna diskriminacija u području zapošljavanja, obiteljsko nasilje te problemi skrbništva i Centara za socijalnu skrb, gđa. Khafagy istaknula je da se i njen Ured susreće sa sličnim problemima kao i institucija Pravobraniteljice RH. No, naglasila je da Egipat nakon revolucije, uz novi Ustav, tek gradi svoje anti-diskriminacijsko zakonodavstvo, pravne mehanizme kontrole, zaštite i provedbe zakona u području rodne i ravnopravnosti spolova.

Gđa. Khafagy objasnila je da je njen Ured zapravo i dalje projekt iza kojeg stoji egipatsko Nacionalno vijeće žena, koje je i iniciralo osnivanje Ureda u 2002. godini, a koji je tada osnovan predsjedničkom uredbom, uz pomoć sredstava UN-a i Europske komisije. Istaknula je da je njihov posjet Republici Hrvatskoj, prvenstveno iniciran s razlogom prikupljanja iskustava i informacija kako bi po povratku u zemlju mogli ojačati svoju poziciju. Kao pozitivan korak u svojoj zemlji, gđa Khafagy, navela je osnivanje tzv. Ureda jednakih šansi pri svim egipatskim ministarstvima, no, upozorila je da je njena zemlja nakon revolucije izložena snažnoj seksualnoj, rodnoj i regligiskoj diskriminaciji koja je u osnovi u većoj mjeri ignorirana od službenih vlasti. Tek nedavno je novoizabrani egipatski predsjednik naložio da se vladini dužnosnici ne smiju odbijati sastati sa žrtvama seksualnog nasilja te naredio da bolnice besplatno primaju i liječe žrtve seksualnog nasilja. Kao velike probleme i izazove u njenom radu, gđa. Khafagy spomenula je i tzv. „gang rapes“ ili javna, grupna silovanja, kao i ne postojanja seksualnog napastovanja kao kaznenog dijela u kaznenom zakonu. Nakon skoro dvosatne diskusije, delegacija se zahvalila predstavnicima institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost  spolova u RH na gostoprimstvu, informacijama i materijalima, te nastavila sa sastancima s drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske.