Otvorena izložba o „Sprječavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima“

DavidSlinnU kinu Europa je otvorena izložba „Sprječavanje seksualnog nasilja u oružanim sukobima“, organizirana i predstavljena od strane Veleposlanstva Velike Britanije u Hrvatskoj, a kojoj je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice, Goran Selanec. Izložba je dio globalne inicijative koju predvodi Velika Britanija s ciljem stvaranja novog međunarodno-pravnog okvira kojim bi se osiguralo jasnije pravno određenje seksualnog nasilja u oružanim sukobima kao ratnog zločina, otkrivanja i dokumentacije takvih zločina te njihovo učinkovitije kažnjavanje pred tijelima pravde na međunarodnoj razini.

Istovremeno s otvaranjem izložbe u Zagrebu, u Londonu je otvorena i međunarodna konferencija na najvišem nivou s ciljem promicanja ciljeva i konkretnih prijedloga razvijenih unutar ove globalne inicijative.

Republika Hrvatska aktivno sudjeluje u globalnoj inicijativi za sprečavanje seksualnog nasilja u oružanim sukobima, a njena uloga regionalnog uzora unutar inicijative odražava se i u činjenici da je nedavno održanoj Regionalnoj konferenciji o sprječavanju seksualnog nasilja u ratnim sukobima, doprinijela i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić.

Global Summit - End Sexual Violence in Conflict - London - 10. - 12.06.2014.

David Slinn: Dokrajčiti kulturu nekažnjivosti seksualnog nasilja, politikaplus.hr, 12.6.2014.