Pravobraniteljica na konferenciji FemCities u Grazu

FemCities2014U Grazu je održana Konferencija u organizaciji FemCities iz Beča pod nazivom „On the road to gender equality – instruments put to the test“. Konferencija je bila vezana za praksu provedbe Europske povelje ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini. Na Konferenciji je sudjelovalo 50 predstavnica iz 21 grada iz 7 zemalja. Uvodne riječi održale su zamjenica gradonačelnika Graza, Marina Schock, načelnica odjela za ženska pitanja grada Beča, Marion Gebhart i poduzetnik i predstavnik grada Graza Martin Haidvogel.

Johanna Tornstrom iz Viježa europskih gradova i regija (CEMR) je predstavila rad opservatorija provedbe Povelje – Observatory of the Charter, Priska Pschaid iz odjela za žene i ravnopravnost je predstavila akcijski plan Graza, a predstavljeni su i primjeri iz Grčke. Europsku povelju ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini, koja je prevedena na 27 jezika, do sada je potpisalo 1400 lokalnih i regionalnih jedinica iz 29 zemalja Europe.
 
U radu konferencije sudjelovala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u cilju razmjene informacija i primjera dobre prakse. Naime, utvrdivši da niti jedna jedinica lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj nije potpisala ovu Povelju, pravobraniteljica je do sada uputila 266 preporuka lokalnim i regionalnim jedinicama o važnosti potpisivanja ove Povelje i izrade Akcijskog plana čime se lokalne samouprave javno obvezuju uvođenju rodne politike u različitim područjima društvenog, kulturnog i gospodarskog života na lokalnoj razini.
 
Osim primjera dobre prakse, istaknuti su i izazovi i problemi u implementaciji Povelje. Kao jedan od najvećih istaknuta je nedovoljna edukacija onih koji bi trebali izraditi akcijske planove kao i onih koji su na pozicijama donošenja političkih odluka na lokalnoj razini. Neophodna je izgradnja kompetencija. Na primjeru Grčke objašnjeno je podizanje znanja o rodno osviještenim politikama kod političarki na lokalnim razinama, kod kandidatkinja za pozicije lokalne samouprave te ostalih djelatnika i djelatnica. Politička volja je jedan od najvažnijih faktora za održivu provedbu načela ravnopravnosti spolova.

Korisni linkovi:

CEMR - Vijeće europskih gradova i regija

Observatory of the European Charter of Equality of Women and Men in Local Life

Primjeri dobre prakse različitih europskih gradova