Međunarodna i regionalna

Sastanak s načelnicom Odjeljenja za rodnu ravnopravnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore

PRSCrnaGora2018WEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sastala se u Podgorici s načelnicom Odjeljenja za rodnu ravnopravnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore, Biljanom Pejović. Razgovaralo se o novom prijedlogu zakona o životnom partnerstvu Crne Gore te razmijenilo iskustva vezana uz prava spolnih i rodnih manjina u Republici Hrvatskoj. Prepoznajući značaj regionalne suradnje mehanizama za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo je pružilo podršku regionalnim projektima i inicijativama usmjerenim na postizanje rodne ravnopravnosti te se u nastavku razgovoralo o regionalnom koordinacijskom odboru mehanizama za ravnopravnost spolova i njegovom osnaživanju.

Sastanak sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore

PRSiSuckoU sklopu svog boravka u Podgorici, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sastala se danas sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućkom Bakovićem. Razgovaralo se o područjima i aktivnostima koje obje institucije provode na području zaštite od diskriminacije temeljem osnova koje su im u nadležnosti. Pravobraniteljica je predstavila aktivnosti koje provodi u okviru novog EU projekta "Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama" te navela da je institucija Pravobraniteljica dobila i četvrti EU projekt. Utvrđeno je da je dosadašnja suradnja dviju institucija bila uspješna te je dogovoren nastavak i razmjena dobre prakse.

Opširnije...

Pravobraniteljica sudjeluje na Regionalnom koordinacijskom odboru mehanizama za rodnu ravnopravnost

crnagoraDrobnjakWEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjeluje u Podgorici na trodnevnom sastanku Regionalnog koordinacijskog odbora mehanizama za rodnu ravnopravnost - Balkanska regija. Danas je s direktoricom Agencije za ravnopravnost spolova BiH sudjelovala na sastanku koji je organizirala predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, Nada Drobnjak. Razgovaralo se o aktivnostima u prethodnom razdoblju i aktualnim događajima vezanim uz inicijativu regionalne suradnje, a definirani su prioriteti, programi i projekti Balkanske regije. Dogovoren je nastavak dosadašnje uspješne suradnje.

Sastanak s delegacijom Svjetske banke

svjetskabanka logoČlanovi tima Svjetske banke, Paul Corral (Dana Scientist), Valerie Morrica (Senior Social Development Specialist), Tara Sharafudheen (Senior Social Development Specialist) i Goran Goldberger (sociolog) posjetili su Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova kako bi predstavili projekt Rodne procjene Hrvatske koja uključuje područje demografiju, zapošljavanja, zdravlja, socijalne inkluzije i obrazovanja uz poseban osvrt na utjecaj starenja i lokaliteta (npr. ruralnih područja).

Opširnije...

Pravobraniteljica na međunarodnom kongresu u Beogradu na temu "Starenje i ljudska prava"

BGgerontoloskikongresPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na 10. jubilarnom Međunarodnom gerontološkom kongresu u Beogradu pod nazivom „Starenje i ljudska prava“ koji je okupio više od 200 stručnih osoba iz Srbije, Jugoistočne Europe, EU i SAD, kao i neovisnih institucija/pravobraniteljskih iz Jugoistočne Europe. Pravobraniteljica je sudjelovala na panelu posvećenom ulozi neovisnih tijela za ljudska prava u zaštiti starijih osoba zajedno s povjerenicom za zaštitu ravnopravnosti Srbije, Brankicom Janković, pučkom pravobraniteljicom RH Lorom Vidović, zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućkom Bakovićem i pravobraniteljem za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Ljubinkom Mitrovićem.

Opširnije...

Okrugli stol o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece

veleposlsvedWEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izlagala je na okruglom stolu o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece koji su u Hrvatskom saboru organizirali Veleposlanstvo Kraljevine Švedske i Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora u suradnji s Udrugom RODA i organizacijom Status M, a u okviru projekta Festival tata. Uzvanike su kratkim govorom pozdravili veleposlanik Švedske Nj.E. Lars Schmidt i predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Ivan Vilibor Sinčić.

 

Opširnije...

Sastanak s veleposlanikom Velike Britanije i Sj. Irske

britanskivelepPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić primila je u svom uredu veleposlanika Velike Britanije i Sj. Irske, Nj.E. Andrew Stuart Dalgleisha sa suradnicom Andrejom Maretić Vuković. Veleposlanik je pravobraniteljicu informirao o aktivnostima vezanim uz inicijativu "Postani veleposlanik/ca na jedan dan i učini nešto za ravnopravnost spolova", a koju je na predstavljanju u veleposlanstvu Pravobraniteljica podržala na Međunarodni dan žena. 

Opširnije...

Pravobraniteljica u Sarajevu na poziv Europske komisije

PRSEKSarajevoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić boravi u Sarajevu na poziv Europske komisije gdje se sastala s parlamentarcima/kama Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Komisije za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma BiH. Na sastanku se razgovara o inicijativama obje komisije vezano za izmjene zakona i unaprjeđenje legislative na državnoj razini, izvješćima resornih tijela, godišnjem i specijalnom izvješću ombudsmana Bosne i Hercegovine, suradnji s organizacijama civilnog društva i akademskom zajednicom.

Opširnije...

Predstavljena inicijative "Postani veleposlanik/ca na jedan dan i učini nešto za ravnopravnost spolova"

veleposlanici2018Britanski veleposlanik u Hrvatskoj, Andrew Dalgleish, zajedno s veleposlanicama/ima Australije, Danske, Francuske, Finske, Irske, Kanade, Nizozemske, Norveške, SAD-a i Švedske predstavio je u Zagrebu početak inicijative „Postani veleposlanik/ca na jedan dan i učini nešto za ravnopravnost spolova“, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Ideja je pozvati mlade ljude od 16 do 18 godina da se uključe u natjecanje koje im može omogućiti da provedu jedan dan s veleposlanicom/kom i tako vide kako funkcionira međunarodna diplomacija u praksi. Inicijativom se također nastoji ohrabriti djevojke da se uključe u politiku i diplomaciju i aktivno pridonesu ravnopravnosti spolova. 

Opširnije...

Profesionalna jednakost muškaraca i žena u današnjim europskim društvima

francuzikonfweb

U organizaciji Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj i Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI u Kući Europe je održan skup pod nazivom „Uskladiti profesionalni i obiteljski život – Kako unaprijediti profesionalnu jednakost između muškaraca i žena u našim današnjim europskim društvima?». Na skupu je izlagala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, Višnja Ljubičić, koja je predstavila zaključke svog rada na pomirenju između profesionalnog i privatnog života u okviru EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena - usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“. 

Attachments:
Download this file (Jutarnji list, 7.2.2018.pdf)Jutarnji list, 7.2.2018.pdf[ ]279 Kb
Opširnije...

Sastanak s delegacijom ureda ukrajinske pravobraniteljice

delegacijaWEBSavjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sastali su se s delegacijom ureda ukrajinske pravobraniteljice i litvanskog pravobranitelja koji su u studijskoj posjeti Republici Hrvatskoj u okviru EU twinning projekta „Implementacija najboljih europskih praksi u području zaštite ljudskih prava u cilju jačanja institucionalnih kapaciteta ureda ukrajinske pravobraniteljice“, čiji je nositelj litvanski pravobranitelj u suradnji s partnerima iz Litve, Austrije i Ukrajine. Delegaciji je predstavljena institucija i nadležnosti Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova nakon čega je uslijedila živa rasprava o pojedinim konkretnim primjerima iz prakse rada Pravobraniteljice.

Opširnije...

Posjet Philippea Meuniera, veleposlanika Francuske u Hrvatskoj

Franc veleposPravobraniteljicu Višnju Ljubičić je posjetio Philippe Meunier, veleposlanik Francuske u Hrvatskoj, uoči održavanja konferencije  "Uskladiti profesionalni i obiteljski život – Kako unaprijediti profesionalnu jednakost između muškaraca i žena u našim današnjim europskim društvima?" koja će se, na inicijativu francuskog Veleposlanstva održati 7. veljače 2018. godine u Kući Europe od 9.30 do 13.00 sati.

Opširnije...

Intervju za istraživanje Sveučilišta u Amsterdamu

logoprsmaliPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je intervju doktorandici Sveučilišta u Beču, Ledi Sutlović, vezano za istraživanje o stanju rodnih politika u Hrvatskoj koje se pod nazivom „The gender politics of backsliding in Central and Eastern Europe“provodi unutar projekta TransCrisis za Sveučilište u Amsterdamu i Centar za političke studije. Pravobraniteljica je komentirala trenutačnu situaciju vezanu uz ravnopravnost spolova u RH, odnos državne politike u odnosu na ljudska prava žena, te ulogu institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u unaprjeđivanju rodnih politika. Također je govorila o svojim osobnim iskustvima vezanima uz pregovore za pristupanje EU i njihove rezultate u području socijalne politike i zapošljavanja, uz pregovore o regulaciji rodiljnog dopusta, ulogu ženskih organizacija za vrijeme trajanja pregovora o pristupanju te o nedostacima u pregovaračkom procesu u području regulacije ženskih pitanja.

Sudjelovanje na Konferenciji „Active.All=Benefit.All“ u Sloveniji

brdoprikranjuPravobraniteljica za ravnopravnost spolova odazvala se pozivu za sudjelovanje na Konferenciji „Active.All=Benefit.All“ koju je u Brdu pri Kranju organiziralo Ministarstvo rada, obitelji, socijalne skrbi i jednakih mogućnosti Republike Slovenije povodom zatvaranja EU-projekta Active.All, financiranog od strane Europske unije u okviru REC (Rights, Equality and Citizenship) Programa. Kao krajnji cilj Konferencije postavljeno je uklanjanje spolnih stereotipa u području jednakog sudjelovanja muškaraca i žena u obavljanju kućanskih obveza te usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života s naglaskom na aktivno očinstvo. Konferencija je uključila razmijenu dobrih praksi i prikaz različitih mjera za usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života kako iz Slovenije tako i iz drugih zemalja Europske unije.

Opširnije...

Pravobraniteljica na međunarodnoj konferenciji: Politike i prakse prostitucije — Iskustva osoba u prostituciji

Prostitucija za webInstitut društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji s Mirovnim inštitutom (Ljubljana) organizirao je međunarodnu konferenciju naziva: POLITIKE I PRAKSE PROSTITUCIJE – ISKUSTVA OSOBA U PROSTITUCIJI. Konferencija je dio projekta 'Comparing Croatian and Slovenian Prostitution Regimes: Surpassing Exclusions and Securing Human Rights', a koji financira International Social Research Foundation. U sklopu konferencije predstavljeno je zajedničko izdanje knjige Instituta Pilar i Mirovnog inštituta: autorica Ivane Radačić - Mojce Pajnik, naziva: Prostitution in Croatia and Slovenia - Sex Workers’ Experiences.

Opširnije...