Povjerenstva i odbori za ravnopravnost spolova

Sastanak s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije

ViroviticaPovwebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sastala se u Virovitici s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije. Predsjednica Desa Kolesarić i članovi i članice Povjerenstva upoznali su pravobraniteljicu s godišnjim aktivnostima, a razgovaralo se i o ravnopravnoj političkoj partcipaciji i sankcioniranju političkih stranaka vezano za nepoštivanje kvota na lokalnim izborima,  o važnosti uključivanja lokalne zajednice u osiguravanje potpore zaposlenim roditeljima kroz javne servise te o važnosti rada s poslodavcima i stvaranja podržavajuće klime prema zaposlenim roditeljima i obiteljima. Pravobraniteljica je ukratko predstavila ciljeve i aktivnosti dva aktualna EU projekta kojih je nositeljica: 'Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama' i „Jednaka prava-jednake plaće-jednake mirovine“.

Opširnije...

Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova o nasilju nad ženama s invaliditetom

OdborRSzenesinvalidNa poziv predsjednika Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, Ivana Vilibora Sinčića, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je uvodno izlaganje na tematskoj sjednici (24. sjednici Odbora) koju je Odbor organizirao na temu „Nasilje nad ženama s invaliditetom – specifičnosti i mogućnosti suzbijanja“ u suradnji s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, a u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić osvrnula se u svom izlaganju na specifičan položaj žena s invaliditetom koje su izložene riziku višestruke diskriminacije, temeljem svog spola i temeljem invaliditeta, i činjenicu da su u lošijem položaju u odnosu na osobe bez invaliditeta, ali i u odnosu na muškarce s invaliditetom. Iako su žene s invaliditetom izložene diskriminaciji u svim područjima života (rad i zapošljavanje, obrazovanje, medicinska skrb, politička participacija, seksualna i reproduktivna prava, nasilje u obitelji), posebno je težak njihov položaj u ruralnim područjima. 

Attachments:
Download this file (Novi_list_20_9_2018.pdf)Novi_list_20_9_2018.pdf[ ]547 Kb
Download this file (Zadarski_list_20_9_2018.pdf)Zadarski_list_20_9_2018.pdf[ ]522 Kb
Opširnije...

7. Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

kkzU Domu mladih u Koprivnici održan je 7. Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i suorganizatora županijske Udruge žena iz ruralnih područja i Grada Koprivnice koji je bio i domaćin skupa. Ove se godine na Festivalu predstavilo 15 žena. Predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić je zahvalila svim ženama na sudjelovanju, dodavši kako su ciljevi ove manifestacije umrežavanje žena i jačanje njihovog položaja u društvu.

Attachments:
Download this file (Glas_Podravine_21_9_2018.pdf)Glas_Podravine_21_9_2018.pdf[ ]2102 Kb
Opširnije...

Pravobraniteljica na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije

DubrovnikpovjerenstvoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije kojom prilikom je članove i članice upoznala s provedbom dva EU projekta kojih je nositeljica: „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“, koji je završen prošle godine, i „'Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', koji će se provoditi do kraja 2019. godine. Povjerenstvo je pravobraniteljicu upoznalo s konkretnim planovima i aktivnostima u narednom razdoblju kao i s pojedinačnim slučajevima diskriminacije temeljem spola, posebno višestruke diskriminacije, odnosno diskriminacije posebno osjetljivih skupina kao što su  spolne i rodne manjine, osobe s invaliditetom, starije osobe, pripadnice nacionalnih manjina, ruralne žene i dr.

Okrugli stol „Ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada“

saborZgradaU organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je okrugli stol „Ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada“. Nakon otvaranja okruglog stola od strane predsjednika Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Ivana Vilibora Sinčića, iskustvo i zapažanja iz svojeg rada u pogledu jednakih prilika na tržištu rada za žene i muškarce te prijedloge za njihovo unaprijeđenje predstavile su govornice okruglog stola. Uvodno izlaganje imala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ukazavši na trendove na tržištu rada utvrđene temeljem pritužbi građana/ki i rezultata istraživanja i analiza opisanih u Izvješću o radu za 2017. godinu.

Attachments:
Download this file (Novi list, 26.4.2018.pdf)Novi list i Zadarski list, 26.4.2018[ ]257 Kb
Opširnije...

Pravobraniteljica u Slavonskom Brodu

SBPoveljawebU nazočnosti pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, zamjenika župana Damira Mirkovića, predsjednice Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Zdenke Bošnjak te predsjednica i predsjednika gradskih i općinskih povjerenstava, danas je u Slavonskom Brodu župan Brodsko-posavske županije, Danijel Marušić,potpisao Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini koju je Vijeće europskih gradova i regija (CEMR) pokrenulo 2006., a kojom se lokalne i regionalne uprave europskih zemalja obvezuju da će slijediti principe rodne ravnopravnosti te provoditi odredbe propisane samom Poveljom. 

Attachments:
Download this file (Posavska Hrvatska, 9.3.2018.pdf)Posavska Hrvatska, 9.3.2018.pdf[ ]722 Kb
Opširnije...

Pravobraniteljica na tematskoj sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o Istanbulskoj konvenciji

hs

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na 19. tematskoj sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o temi: "Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - Istanbulska konvencija". Pravobraniteljica je u raspravi istaknula da je Istanbulska konvencija dokument kojim je istaknuta težnja Vijeća Europe za stvaranjem Europe bez nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Navedeni dokument regulira obiteljsko nasilje nad ženama, muškarcima i djecom, ali koji i ukazuje da se u nesrazmjerno većem broju radi o nasilju prema ženama (u 2/3 slučajeva). 

Attachments:
Download this file (Novosti, 16.3.2018.pdf)Novosti, 16.3.2018.pdf[ ]562 Kb
Opširnije...

Održana zajednička tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba

Femicid - Mala za web ja

U prostorijama Gradske skupštine Grada Zagreba, održana je zajednička tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, Odbora za nacionalne manjine i Gradske koordinacije za ljudska prava na temu: „Femicid – situacija u Republici Hrvatskoj“. U ime pravobraniteljice, pravni savjetnik, Nebojša Paunović iznio je iskustva institucije Pravobraniteljice u području nasilja prema ženama i u obitelji, s posebnim naglaskom na novo-osnovano tijelo za nadgledanje slučajeva ubojstava žena u Republici Hrvatskoj koje je Pravobraniteljica osnovala u listopadu ove godine pod nazivom „Femicide Watch“.

Opširnije...

Održana sjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova

20171115 150932Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izlagala je na 17. sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora koji je organizirao sjednicu na temu: "Aktivnosti i mogućnosti za jačanje kapaciteta Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama” na koju su bili pozvani zastupnici i zastupnice, predstavnici/e nadležnih državnih institucija te organizacija civilnog društva.

Opširnije...

Saborski Odbor raspravljao o statusu i pravima transrodnih osoba u Republici Hrvatskoj


Transrodni - sabor mala za web 2U organizaciji saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina (dalje u tekstu: Odbor) danas je u Saboru održana tematska sjednica pod naslovom – Status i prava transrodnih osoba u Republici Hrvatskoj. Uz članove saborskog Odbora, Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, Višnju Ljubičić i njenog pravnog savjetnika, Nebojšu Paunovića, sjednici su nazočili predstavnici udruge TransParent – Inicijativa za roditelje trans i rodno varijantnih osoba, zatim Ministarstva zdravstva, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, HZZO-a i drugi.

Opširnije...

Predstavljeno Godišnje izvješće o radu DORH-a

DORH Izvjesce 2016 za webPred saborskim Odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Glavni državni odvjetnik, Dinko Cvitan, predstavio je Godišnje izvješće o radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske za 2016. godinu. U svom izlaganju glavni državni odvjetnik istaknuo je glavne statističke pokazatelje i trendove, kako one koje se tiču vrste, strukture i kretanja kriminaliteta, tako i one koje se tiču brojki i ustrojstava državnih odvjetništava te brojki zaposlenih kao i njihovu spolnu strukturu.

Opširnije...

Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora

OdborRSLGBTPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izlagala je na 16. sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora koji je organizirao tematsku sjednicu na temu "Suzbijanje nasilja nad LGBT osobama u Republici Hrvatskoj" na koju su bili pozvani svi zastupnici i zastupnice, predstavnici/e nadležnih državnih institucija te organizacija civilnog društva. Pravobraniteljica je govorila o zaštiti prava spolnih i rodnih manjina (LGBTI osoba). Ukazala je na to da je spolna orijentacija jedna od osnova po kojoj je zabranjena diskriminacija Zakonom o ravnopravnosti spolova. 

Opširnije...

Sastanak s predsjednicom Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije

VericaRupcicPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić razgovarala je s predsjednicom Povjerenstva za ravnopravnost spolova i zamjenicom predsjednika županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Vericom Rupčić. Razgovaralo se o daljnjoj suradnji, uključivanju povjerenstva u aktivnosti u sklopu EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ kao i organizaciji predstava osmišljenih u sklopu projekta u srednjim školama Koprivničko-križevačke županije. Razmijenjene su i ideje o nastavku organizacije Festivala ruralnih žena Koprivničko-križevačke županije i o ostalim izazovima vezanim uz ravnopravnost spolova u toj županiji.

Opširnije...

Uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora

hsDanašnja 14. (tematska) sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora bila je posvećena temi "Femicid – ubojstva žena". Uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - 22. rujna, Odbor je sjednicu održao u suradnji s Autonomnom ženskom kućom Zagreb i Centrom za žene žrtve rata – ROSA. Na sjednicu su osim članova i članica Odbora bili pozvani/e saborski/e zastupnici/e, sva pravobraniteljstva, predstavnici/e državnih tijela, ustanova, organizacija i ostalih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji uključujući mnogobrojne aktivistkinje iz civilnog društva. Predsjedavajući sjednicom predsjednik Odbora, Ivan Vilibor Sinčić je naglasio da je femicid najekstremnija, najtragičnija i najteža posljedica partnerskog nasilja te najteži oblik rodno utemeljenog nasilja. Pri tome je naglasio da je femicid i globalno prepoznat kao vodeći uzrok prijevremene smrti žena.

Opširnije...

Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora o položaju žena s invaliditetom

OdborRSsvibanj2017Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora pod nazivom „Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“. Pravobraniteljica je izložila podatke iz prakse institucije vezano za položaj žena s invaliditetom. Istaknula je kako se žene s invaliditetom nalaze u riziku dvostruke diskriminacije, temeljem spola i temeljem invaliditeta, te da su u nepovoljnijem položaju ne samo u odnosu na osobe bez invaliditeta, već i u odnosu na muškarce s invaliditetom. To se naročito očituje u području tržišta rada. Vidljivo je prema podacima HZZ-a da je dvostruko više zaposlenih muškaraca s invaliditetom nego žena s invaliditetom tijekom 2016., što je samo u nizu dosadašnje istovjetne statistike.

Opširnije...