Pravobraniteljica sudjelovala na okruglom stolu pod nazivom: „Stavovi poslodavaca o zapošljavanju žrtava nasilja u obitelji“

Zenska soba - logo za webU organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava, u hotelu Panorama održan je okrugli stol pod nazivom „Stavovi poslodavaca o zapošljavanju žrtava nasilja u obitelji“ na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja o stavovima poslodavaca o aktivnim mjerama zapošljavanja te općenito o zapošljavanju žrtava nasilja u obitelji. Navedeno istraživanje provela je Ženska soba u okviru trogodišnjeg programa „Edukacijom i osnaživanjem – korak bliže zaposlenju“ koji se provodi uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Rezultati istraživanja, koje je predstavila Anamaria Drožđan Kranjčec iz Ženske sobe, ukazuju kako su poslodavci (kojih je od 1300 pozvanih u istraživanju sudjelovalo samo 51) izrazito malo informirani o postojanju potpore za zapošljavanje žrtava nasilja u obitelji (njih 83,7 % je navelo kako nisu upoznati) pri čemu se postavlja pitanje i da li su osobe kojima je ova potpora namijenjena uopće upoznate s njom. Prema navedenom istraživanju, 92,2 % sudionika/ica navelo je kako njihova tvrtka nikada nije koristila potpore za zapošljavanje žrtava nasilja u obitelji dok je njih 77,1 % navelo kako bi u budućnosti htjeli iskoristiti navedenu potporu. Kao prepreke u korištenju navedene mjere poslodavci su istaknuli važnost stručnog kadra, zabrinutost da bi žrtve bile dodatno stigmatizirane kao i zabrinutost da bi iskustvo izloženosti nasilju moglo utjecati na uspješnost u poslu. Također poslodavci su istaknuli i da se pozitivnom diskriminacijom narušava tržišno natjecanje. Kao zaključci istraživanja navedeni su potreba jačeg informiranja poslodavaca o mjerama, pojednostavljenje postupka prijave za korištenje mjera, ali i senzibilizacija te osvještavanje javnosti o žrtvama obiteljskog nasilja.

Izlaganja su održale i predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Požegi, Martina Keller, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod, Anica Gusak Krajnović, te ravnateljica Doma za djecu i odrasle – Duga, Željka Barić. Podršku okruglom stolu dala je i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, čija savjetnica Martina Krnić je upoznala sudionice sa publikacijom „Istraživanje o korištenju subvencija za zapošljavanje posebnih skupina nezaposlenih osoba: žena žrtava nasilja na području Baranje“ koje je 2008. godine provela Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Rezultati navedenog istraživanja (u kojem je sudjelovalo 115 poslodavaca) ukazivali su na nedovoljnu informiranost poslodavaca, kao i na nedovoljan interes za korištenjem ovih mjera. Prateći provedbu nacionalnih dokumenata koji se odnose na sustav aktivne politike zapošljavanja, Pravobraniteljica u svojim godišnjim izvješćima o radu kontinuirano ukazuje kako sudionici na tržištu rada nemaju dovoljno afiniteta za žrtve obiteljskog nasilja, a radi čega ih je svakako potrebno jače informirati o ovoj problematici.