Uspostavljanje suradnje s udrugom za prevenciju seksualnog nasilja u sportu „Verify sport“

Verify sportPravobraniteljica Višnja Ljubičić, rukovoditeljica službe za opće poslove Mladenka Morović i savjetnik Josip Grgić primili su na sastanak predsjednika Udruge za prevenciju seksualnog nasilja u sportu „Verify sport“ Pericu Batista. Gospodin Batista Pravobraniteljicu je upoznao s polazištima svoje nedavno osnovane organizacije civilnog društva koja se bavi promicanjem prevencije protiv seksualnog nasilja u sportu. Istoimena udruga aktivna je i u Švicarskoj. Rad udruge usmjeren je na rasvjetljavanje tabua seksualnog nasilja nad djecom i mladima u sportu, koje postoji, ali koje većinom ostaje neprepoznato ili se saznanja o njemu zadržavaju na mikrorazini u okviru djelovanja sportskih klubova.

Udruga planira uspostaviti suradnju sa sportskim savezima, udrugama i klubovima, te ih uključiti u svoj program kako bi razvili senzibilitet za ovu problematiku i za svoje sportašice i sportaše osigurali okruženje oslobođeno svakog oblika nasilja.

Pravobraniteljica u posljednje vrijeme provodi brojne aktivnosti vezano uz suzbijanje nasilja u sportu, s posebnim naglaskom na prevenciju seksualnog uznemiravanja. Krajem siječnja ove godine u Hrvatskom saboru je u suradnji s drugim institucijama organizirala okrugli stol na tu temu, a trenutno provodi istraživanje o ravnopravnosti spolova u rukometu mladih. U skladu s time, Pravobraniteljica je pružila podršku planiranim aktivnostima udruge „Verify sport“.