Sudjelovanje u Puli na panelu "Prisutnost diskriminacije žena u javnom diskursu"

MMPulaPovodom obilježavanja Međunarodnog dana žena Udruga PANK – Platforma aktivnih nezavisnih kreativaca iz Pule organizirala je Festival aktivizma i ženskih prava koji je završen u nedjelju, 10. ožujka panel raspravom naziva „Prisutnost diskriminacije žena u javnom diskursu“ na kojoj su gostovale Mladenka Morović, predstavnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Tanja Carić prof. sociologije i Povjerenica područnog odbora Istarske županije Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te Aida Šehić, trenerica, plivačica i bivša vaterpolo reprezentativka iz Pule. Predstavnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Mladenka Morović, predstavljajući presjek godišnjeg rada i trendove vezano za diskriminaciju, informirala je prisutne o zastupljenosti pritužbi koje Pravobraniteljica rješava po područjima života i rada.

U odnosu na područje zapošljavanja i rada istakla je kako je jaz u mirovinama na štetu žena izravno povezan s postojećim jazom u plaćama jer muškarci u prosjeku na godišnjoj razini zarade 1,47 prosječne hrvatske bruto plaće više te se na taj način nepovoljniji položaj žena i povišen rizik od njihovog siromaštva nastavlja i nakon izlaska s tržišta rada. Naglasila je važnost stvaranja jednakih uvjeta za žene i muškarce, a na pitanja iz publike pojasnila da je riječ o procesu u kojem, osobito osobe iz javnog života, trebamo propitivati svoje riječi i odluke.

Promovirala je i donošenje Medijskog kodeksa – Vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu kojeg je 8. ožujka 2019. u Novinarskom domu predstavila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, čije su smjernice tom prigodom potpisali predstavnici/e 12 vodećih nacionalnih i regionalnih medija.

Vrlo ilustrativno bilo je svjedočenje pulske vaterposlistice Aide Šehić o dolasku na red za trening od 21 do 22,30 sati nakon što su se prije toga izredale sve muške ekipe. Prema njezinim riječima u sportu su češće psihičko i verbalno zlostavljanje žena te one dobivaju svakakve pridjeve od trenera.

Gimnazijska profesorica sociologije i politike Tanja Carić istaknula je da mladi danas uopće ne vide problem, a žene (i učenice) često ne znaju razliku između seksističke primjedbe i komplimenta.

U nastavku panela razmijenila su se mišljenja s publikom te je na kraju panela zaključena važnost osvještavanja svih dionika u društvu u odnosu na diskriminaciju žena u javnom diskursu, kao i osnaživanje samih žena da budu liderice.

Iz medija:

Glas Istre, 10.3.2019.