Predstavljen projekt „Career ROCKET“

CareerRocket2Danas je u Zagrebu u prostorima XIII. gimnazije održano predstavljanje projekta „Career ROCKET (Respect, Opportunities, Choice, Knowledge, Equality and Training)“, čiji cilj je povećati raznolikosti izbora karijera za žene i muškarce (djevojke i mladiće) tijekom obveznog obrazovanja. Nositelj projekta za Hrvatsku je udruga GTF - Inicijativa za održivi rast, a osim u Hrvatskoj, provodi se u Bugarskoj, Rumunjskoj i Grčkoj. Pojedinačni zadaci su: analiza školskog kurikula i razvoj priručnika za integriranje rodnih pitanja kao i trening-alata za nastavnike, učitelje i učenike, edukacija za nastavnike, učitelje i učenike, „Career ROCKET“ festivali u školama, te promocija kulture ravnopravnosti u školama.

 

Pravobraniteljica je slijedom nedavnog sastanka s direktoricom udruge GTF - Inicijativa za održivi rast Mary Ann Rukavina Cipetić, odlučila podržati projekt i uključiti se u provedbu pojedinih projektnih aktivnosti. 

Današnjem predstavljanju prisustvovao je savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić, koji je pozdravio provedbu projekta i potvrdio uključivanje institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u određene aktivnosti vezane uz edukaciju nastavnika, učitelja i učenika.

Pritom je spomenuo kako Pravobraniteljica aktivno podržava europske projekte koji su usmjereni na područje rada koje je u njenoj nadležnosti, te također sama provodi trenutno dva EU projekta (među njima i projekt „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena – usklađivanje privatnog i poslovnog života“ u sklopu kojega se provode aktivnosti usmjerene na srednjoškolce/ke kao ciljanu skupinu). Također je naveo nekoliko primjera iz rada Pravobraniteljice koji potvrđuju postojanje stereotipne percepcije rodnih uloga žena i muškaraca. Takva percepcija uvjetuje izbor karijere, odnosno profesije, i posljedično podjelu na tradicionalna „muška“ i „ženska“ zanimanja. Zato je ovaj projekt koristan u pogledu suzbijanja rodnih stereotipa.