Održana konferencija na temu socijalne isključenosti mladih

Konferencija Prevencija socijalne isključenosti mladihDanas je u Zagrebu, u organizaciji udruge Status M, održana konferencija pod nazivom „Prevencija socijalne isključenosti mladih: primjeri dobre prakse“. Kao panelisti o socijalnoj isključenosti mladih govorili su predstavnici/e različitih institucija i udruga.

Na 1. panelu pod nazivom „Mladi u riziku od socijalne isključenosti“ govornici/e su bili zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, predstavnica Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Emina Grd i savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Josip Grgić.

Savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić održao je izlaganje pod nazivom „Mlade LGBT osobe u riziku od socijalne isključenosti“ u kojem je prisutnima kroz opise pojedinačnih slučajeva na kojima je Pravobraniteljica u posljednje vrijeme radila, primarno u okviru područja obrazovanja, ukratko predstavio probleme s kojima se pripadnici/e te društvene skupine susreću u hrvatskom društvu i na koji način to predstavlja rizik od socijalne isključenosti. Za prevenciju socijalne isključenosti ključna je socijalna podrška, a kako bi se ona postigla potrebno je raditi na osvještavanju i senzibiliziranju javnosti o pravima LGBT osoba i u tu svrhu uvesti sustavnu edukaciju o ljudskim pravima u odgojno-obrazovni sustav. Kao primjer dobre prakse istaknut je HRT-ov projekt „Drugi“, odnosno njegov dio koji tematizira LGBTQ populaciju.

Detaljnije informacije o konferenciji i njezin program dostupni su na mrežnim stranicama udruge Status M, a vijesti o održanoj konferenciji na njezinoj facebook stranici.