Okrugli stol „Zakon o pobačaju za 21. stoljeće“

Okrugli stol Novinarski domDanas je u Zagrebu, u organizaciji udruge CESI i Inicijative liječnika/liječnica za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini, održan okrugli stol pod nazivom „Zakon o pobačaju za 21. stoljeće“. Izlaganja su održali pravnica Ivana Radačić, ginekologinja Jasenka Grujić, ginekolog Dubravko Lepušić i pedijatrica Gorjana Gjurić.

 

Ivana Radačić predstavila je pravni okvir Ujedinjenih naroda i praksu Europskog suda pravde i Europskog suda za ljudska prava te se osvrnula na implikacije Rješenja Ustavnog suda Republike Hrvatske br. U-I-60-1991 i dr. (NN 25/17).

Jasenka Grujić istaknula je da ništa nije doprinijelo smanjenju mortaliteta žena kao što je doprinijela legalizacija pobačaja. Potrebno je raditi na razbijanju mitova o pobačaju, poput povezanosti raka dojke i mentalnih problema s pobačajem, kao i mitova da pobačaj utječe na mogućnost zanošenja žene i da fetus osjeća bol. Valja inzistirati na hitnosti izvršenja postupka pobačaja i izbjegavati mandatorni period čekanja.

Dubravko Lepušić govorio je o svojim iskustvima na radu na uvođenju spolnog odgoja u odgojno-obrazovni sustav, koji igra važnu ulogu u prevenciji pobačaja.

Gorjana Gjurić govorila je o problematici priziva savjesti, istaknuvši kako, izuzev istraživanja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova iz 2014. godine, ne postoje podaci o korištenju tog prava u Hrvatskoj. Potrebno je paziti da se preširoko postavljenim pravnim okvirom ne dovodi u pitanje pružanje određenih zdravstvenih usluga, poput induciranog pobačaja.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj je, među ostalim, upućena kritika nacionalnom zdravstvenom sustavu koji u pravilu ne pruža uslugu medikamentoznog pobačaja. Taj postupak u Hrvatskoj dostupan je samo u KBC Rijeka i OB Pula, dok se u Europi koristi u čak 50% slučajeva induciranog prekida trudnoće. Također je spomenuta kritika manjkavih statističkih podataka o pobačaju u Hrvatskoj – po tom pitanju postoji veliki prostor za napredak. Predstavnica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknula je da oni kroz kontakt sa zdravstvenim ustanovama pokušavaju osigurati što reprezentativnije podatke koji im se dostavljaju, međutim da u cjelini ne mogu značajno utjecati na njihovu kvalitetu na nacionalnoj razini.

Na kraju okruglog stola doneseni su zaključci i preporuke. Snimka cijelog okruglog stola dostupna je ovdje.

Okruglom stolu prisustvovao je savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić.