Sudjelovanje na okruglom stolu “Rodni identitet – temeljno ljudsko pravo”

Rodni identitet - lj pr mala za webPravobraniteljica je u svojstvu pokroviteljice sudjelovala na okruglom stolu “Rodni identitet – temeljno ljudsko pravo” koji je održan s ciljem analize trenutačnog stanja po pitanjima ostvarenja prava  transrodnih, rodno varijantnih i interseksualnih osoba, djece i mladih u RH uz komparativnu analizu stanja u drugim zemljama. Okrugli stol je organizirala inicijativa roditelja transrodne djece i mladih, udruga civilnog društva TransParent uz pokroviteljstvo Pravobraniteljice,  a u suradnji s veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u RH, te uz potporu veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva i veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u RH.

Na okruglom stolu o predmetnoj problematici izlagali su Sanja Stanojević, voditeljica udruge TransParent, Peđa Grbin, saborski zastupnik, Constantin Cojocariou, odvjetnik za ljudska prava, Claire House, voditelj programa Stonewall U.K. te odvjetnica Bojana Ivanišević. Skupu se preko video veze obratio i Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, Nils Muižnieks. Osim izlagatora, skupu su u formi kratkih uvodni govora potporu dali veleposlanica SAD-a, Julietta Valls Noes, te zamjenik veleposlanika U.K.-a., Peter Clements.
Uz brojne transrodne osobe, njihove roditelje, prijatelje, građane i građanke, okruglom stolu je prisustvovala i veleposlanica Republike Slovenije u RH, Smiljana Knez, saborski zastupnik Bojan Glavašević i drugi.  Pravni savjetnik Pravobraniteljice, Nebojša Paunović, u svom izlaganju naglasio je kako je institucija Pravobraniteljice u posljednje dvije godine dala ključan doprinos zaokruživanju normativnog okvira za promjenu pravnog i fizičkog identiteta transrodnih osoba sudjelovanjem u izradi Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu.

Brojni sastanci održani na inicijativu Pravobraniteljice s nadležnim institucijama rezultirali su uklanjanjem svih administrativno-pravnih prepreka koje su priječile ostvarivanje prava na upis promjene spola u državne matice transrodnim osobama te ubrzali postupak izdavanja mišljenja Nacionalnog zdravstvenog vijeća transrodnim osobama. Kao rezultat tih napora, 24 osobe u RH ostvarilo je upis promjene spola u državne matice te su im izdane nove osobne iskaznice, dok je još 10 osoba u postupku.  

Savjetnik je, međutim,  naglasio kako postoje i brojni izazovi koji su još pred nama te da je jedan od njih svakako sporost postupka izdavanja mišljenja pred Nacionalnim zdravstvenim vijećem, dvojba nadležnih institucija vezanih oko izdavanja svjedodžbi i diploma osobama koje su promijenile spol ili odabrale život u drugom rodnom identitetu te dvojba oko toga koje troškove postupka tranzicije spola će snositi država, kao i animozitet koji vlada u javnosti o transrodnim osobama. Međutim, savjetnik Paunović istaknuo je kako vezano i za ove nove izazove već postoje pozitivni pomaci. Naime, pravobraniteljica je sredinom veljače održala sastanak s novim ministrom zdravstva, Milanom Kujundžićem koji je dao garancije kako će se dobra suradnja s institucijom Pravobraniteljice, a u svrhu što učinkovitijeg rješavanja preostalih problema, nastaviti, te još dodatno unaprijediti.  Što se tiče, državnih subvencija za terapijski i kirurški postupak, ministar zdravstva dao je garancije da će se pri Ministarstvu osnovati posebna radna skupina koja će se isključivo baviti rješavanjem ovog problema, dok je glede medijske izobrazbe Pravobraniteljica već formalizirala suradnju s udrugama civilnog društva na projektima medijske izobrazbe o transrodnim osobama.

Iz medija:

Voxfeminae.net, 1.3.2017.