Održan okrugli stol „Žene u STEM-u“

STEM HUPU prostorima Hrvatske udruge poslodavaca danas je upriličen okrugli stol pod nazivom „Žene u STEM-u“ u organizaciji Veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Sudionicima/ama su se uvodno obratili/e zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić, australska veleposlanica Susan Cox te zatim predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Gđa Cox istaknula je da je zbog društvenog napretka i ekonomskog rasta važno raditi na osnaživanju žena kako bi se smanjila njihova nedovoljna zastupljenost u STEM (Science, Technology, Engineering, Math) području. Potrebno je ustrajati na razbijanju mita o tome da žene nisu zainteresirane ili da su manje talentirane za karijere u okviru STEM-a. Australija je u proteklih 5 godina uložila oko 13 milijuna dolara u poticanje žena za veće uključivanje u STEM područje. Gđa Cox se nada da će primjer Australije potaknuti Republiku Hrvatsku na aktivnosti s istim ciljem.

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je da u atmosferi stereotipa koja je danas još uvijek prisutna djevojčice bivaju obeshrabrene da donesu odluku o STEM području kao profesionalnom usmjerenju. Uključivanje u STEM važno je iz razloga što se procjenjuje da će u bliskoj budućnosti 90% radnih mjesta zahtijevati posjedovanje digitalnih vještina. Istovremeno, nije dobar pokazatelj da samo 14% žena želi ostvariti karijeru u IT sektoru. Iz toga razloga potrebno je ustrajati na reformi obrazovnog sustava i mijenjanju socijalnog okruženja koje djeluje nepoticajno za djevojke.

Nakon uvodnih izlaganja, 8 stručnjakinja iz STEM područja – Jadranka Barišić, Jacinta Delhaize, Martina Dragičević, Nataša Kralj, Ana Sunčana Smith, Vernesa Smolčić, Larisa Zoranić i Ljiljana Iveša – govorilo je o svojim iskustvima, s kojim su se preprekama susretale na putu do ostvarenja svoje karijere i s kojima se susreću danas u radnom okruženju, te su odgovarale na pitanja iz publike.

S obzirom da ne postoje biološki uvjetovani čimbenici koji bi podrazumijevali manju uspješnost i značajnu podzastupljenost žena u STEM području, Pravobraniteljica kontinuirano radi na uklanjanju takvih prepreka, a posebno na uklanjanju jedne od najvećih prepreka s kojom se žene suočavaju prilikom ostvarivanja poslovne karijere i profesionalnog napredovanja, među kojima i u STEM području – na promjeni neravnopravne raspodjele obiteljskih odgovornosti između muškaraca i žena. Time se bavi i EU projekt „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ čija nositeljica je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a koji je u fazi provedbe.

Okruglom stolu prisustvovao je savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić.

Vezane vijesti:
"Grabar-Kitarović: Stereotipa još ima u svakodnevnom životu" (Vijesti.hrt.hr, 17.11.2016.)
"GRABAR-KITAROVIĆ: Nema “muških” i “ženskih” zanimanja" (Nacional.hr, 17.11.2016.)

"Treba nam reforma školstva, nema muških i ženskih zanimanja" (Vecernji.hr, 17.11.2016.)
"Treba nam reforma školstva, nema muških i ženskih poslova" (24sata.hr, 17.11.2016.)
"Grabar Kitarović: Nema "muških" i "ženskih" zanimanja" (Dalmacijanews.hr, 17.11.2016.)
"Kolinda Grabar Kitarović: Odgovorila sam portalu Srednja.hr" (hr.n1info.com, 17.11.2016.)