Tribina o integraciji ljudskih prava u regulatorne inicijative

HPC2016U organizaciji Hrvatskog pravnog centra i Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske te u suradnji s Forumom za jednakost, a u sklopu projekta „Razvoj kapaciteta organizacija civilnog društva za integraciju ljudskih prava u javne politike“, održana je javna tribina pod nazivom: Kako integrirati zaštitu ljudskih prava u regulatorne inicijative.

 Tribina je održana u sklopu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Strategije procjene učinaka propisa za razdoblje od 2016. do 2018. godine i o Nacrtu prijedloga iskaza o procjeni učinaka propisa za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o procjeni učinaka propisa. Tim se dokumentima, na temelju Nacrta nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije od 2016. do 2021., po prvi put uvodi obveza procjene utjecaja budućih zakonodavnih prijedloga na ljudska prava.

O značaju integriranja zaštite ljudskih prava u postupak procjene učinaka propisa govorila je dr. sc. Snježana Vasiljević, docentica na Katedri za europsko javno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izlaganje je održao i savjetnik u Uredu za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, Boris Zelenika, koji se osvrnuo na relevantne dokumente te na izmjene Zakona o procjeni učinaka propisa koje se planiraju u budućnosti. Savjetnik u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Kristijan Kevešević, predstavio je Nacrt Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje 2016.-2021.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovala je i pravobraniteljica Višnja Ljubičić koja se osvrnula na način donošenja propisa od strane izvršne vlasti u razdoblju od 2000. do 2016.g.

Nazočnima se obratila i predsjednica Hrvatskog pravnog centra, Agata Račan, istaknuvši važnost i nužnost kontinuirane edukacije službenika/ica koji sudjeluju u donošenju propisa, i to o procjeni učinaka tih propisa na ljudska prava. Istaknula je da se prilikom svake procjene učinaka propisa  faktički radi o svojevrsnom „testu ustavnosti“ te da je nužno smanjiti broj ad hoc zakonskih prijedloga koji nisu obuhvaćeni Godišnjim planom.

Kao zaključna razmatranja navedeno je slijedeće:

•    Ministarstvima je nužno osigurati stručnu potporu prilikom procjene učinaka propisa (posebice od strane postojećih ureda Vlade RH koji su zaduženi za pojedina pitanja koja se tiču ljudskih prava),
•    Istaknuti važnost konzultacija i javne rasprave prilikom donošenja propisa,
•    Izraditi alate koji bi pomogli ministarstvima prilikom procjene njihovih stvarnih obveza u odnosu na ljudska prava,
•    Uspostaviti mehanizme za rani učinak procjene učinaka propisa na ljudska prava,
•    Važnost sustava koordinacije u svim fazama procjene učinaka propisa na ljudska prava,
•    Nastavak daljnje suradnje sa nadležnim institucijama vezano uz predmetnu problematiku.