Tjedan ravnopravnosti u sklopu 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

PRSBabe23112015Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", udruga B.a.B.e. je u Kući ljudskih prava u Zagrebu organizirala Tjedan ravnopravnosti na kojem je izlaganje po nazivom „Uloga Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u rodnom osvještavanju javnosti i radu sa žrtvama“ održala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić. Pravobraniteljica se posebno osvrnula na zakonski okvir vezan uz ravnopravnost spolova i nasilje u obitelji, na svoje ovlasti i nadležnosti kao i na provedbu ispitnih postupaka u dosadašnjoj praksi, uključujući i postupak mirenja.

Kao značajan problem, a vezano uz sankcioniranje obiteljskog nasilja, istaknula je praksu dvostrukog uhićenja i kažnjavanja (žrtve i počinitelja), ali i problem nedovoljne senzibiliziranosti društva za problematiku obiteljskog nasilja kao i same percepcije obiteljskog nasilja. Kao poseban oblik nasilja koje se još uvijek ne prepoznaje i ne sankcionira u dovoljnoj mjeri, pravobraniteljica je istaknula ekonomsko nasilje koje dovodi i do ekonomske ovisnosti žrtava, najčešće žena, uslijed čega one i dalje ostaju u začaranom krugu nasilja.

U cilju uklanjanja navedenih prepreka pravobraniteljica je istaknula važnost edukacije i suradnje svih nadležnih tijela, a radi čega je već uspostavljen sporazum o suradnji s Policijskom akademijom, a u pripremi su sporazumi sa Državnim odvjetništvom i s  Pravosudnom akademijom. Pravobraniteljica je iznijela i pojedine slučajeve iz svoje prakse, kako one za koje je saznala putem konkretnih pritužbi građana/ki, tako i za one slučajeve za koje je saznala putem medija, a nakon čega je na vlastitu inicijativu provela ispitne postupke.

Više na facebook stranici događanja >>

Iz medija:

Začarani krug ekonomskog nasilja nad ženama, CroL, 24.11.2015.

Tjedan ravnopravnosti - Potrebne su nam predstavnici/e institucija koji/e uistinu žele napraviti promjene, Voxfeminae, 24.11.2015.