Pravobraniteljica se sastala s predstavnicima Inicijative Trans Parent

rodna disforija 2Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić susrela se danas s predstavnicama Inicijative Trans Parent. Radi se o inicijativi roditelja rodno-disforične djece, koja zasad djeluje pod udrugom Trans-Aid, no, razmatraju osnivanje posebne udruge pod nazivom Trans Parent. Tema sastanka bili su problemi rodno-disforičnih osoba i njihovih roditelja, a prilikom ostvarivanja prava na promjenu rodnog identiteta i spola, te posebno inertnost Nacionalnog zdravstvenog vijeća (NZV) u izdavanju mišljenja o promjeni spola ili života u drugom rodnom identitetu. Mišljenje NZV-a ključni je dokument koji rodno-disforičnim osobama omogućava da se integriraju u društvo u rodu i spolu kojem zaista pripadaju.

Pravobraniteljica je naglasila kako unatrag nekoliko godina aktivno sudjeluje u rješavanju problema rodno-disforičnih osoba, što kroz rad na pritužbama, što na vlastitu inicijativu. Istaknula je kako je u suradnji s udrugom TransAid Croatia još krajem 2012. godine bilo utvrđeno kako niti zakonodavni okvir niti institucionalni mehanizmi ne omogućavaju trans-rodnim osobama uređen medicinski i pravni postupak promjene spola i/ili odabira života u drugom rodnom identitetu. Pripadnici inicijative Trans Parent istaknuli su kako je institucija Pravobraniteljice u periodu 2013. - 2015. godina, u suradnji sa spomenutom udrugom, resornim ministarstvima te drugim nadležnim institucijama, dala značajan doprinos stvaranju normativnog okvira za promjenu pravnog i fizičkog identiteta transrodnih osoba, no, kako problem, nažalost, još uvijek nije riješen. Izravni rezultat zajedničkog djelovanja Pravobraniteljice i udruge jest objava ‘Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu’ koji je stupio na snagu 20. studenog 2014. godine.

Pravobraniteljica je naglasila kako je potpuno svjesna da se donošenjem Pravilnika problem ipak nije riješio, međutim, naglasila je kako se situacija ipak razvija na bolje. Istaknula je kako je u smislu rješavanja problema inicirala seriju sastanaka s Nacionalnim zdravstvenim vijećem. Naime, Nacionalno zdravstveno vijeće i dalje ne izdaje mišljenja o promjeni spola zbog činjenice što Ministarstvo zdravlja nije izradilo stručne smjernice za mišljenje stručnih osoba. Iako je Ministarstvo zdravlja smjernice bilo dužno izraditi u roku od 60 dana od dana objave Pravilnika u Narodnim novinama, odnosno do 20. siječnja 2015. godine, iste još nisu izrađene, niti objavljenje. Pravobraniteljica je pojasnila kako je na rečenim sastancima dobila garancije da će problem biti riješen u što kraćem roku te da će se krenuti s izdavanjem mišljenja.

Naime, potaknuti inicijativom Pravobraniteljice, Ministarstvo zdravlja je, sukladno Pravilniku, izradilo i objavilo 'Listu stručnjaka', Ministarstvo socijalne politike i mladih izradilo je stručne smjernice za postupanje centara za socijalnu skrb dok je Nacionalno zdravstveno vijeće dalo garancije kako će u najkraćem mogućem roku po objavi liste stručnjaka krenuti izdavati mišljenja o promjeni spola odnosno života u drugom rodnom identitetu koja su neophodna rodno-disforičnim osobama kako bi završile postupak tranzicije iz jednog u drugi spol/rod.

Na sastanku su se također dogovorile daljnje zajedničke inicijative koje bi osigurale da nadležna tijela poštuju dane garancije, vlastite propise i rokove propisane tim propisima. Također, Inicijativa Trans Parent informirala je Pravobraniteljicu o nizu edukativnih radionica koje se planiraju organizirati po institucijama i školama, a kojima bi se šira populacija senzibilizirala i educirala o ovoj manjinskoj skupini, čemu je Pravobraniteljica dala punu potporu.