Pravna podrška osobama koje su preživjele trgovanje ljudima

trgovanjeljudimawebU organizaciji Centra za žene žrtve rata – ROSA, a u okviru projekta „Ostvarimo prava! Rana pravna intervencija u slučajevima trgovanja ljudima“ održan je stručni skup na temu „Pravna podrška osobama koje su preživjele trgovanje ljudima“. Na skupu su sudjelovali/e predstavnici/ice nadležnih institucija (DORH-a, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Županijskog suda u Splitu), ministarstava (Ministarstva pravosuđa, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva unutarnjih poslova),  pravobraniteljskih ureda te organizacija civilnog društva (Ženska udruga Izvor, Ženska soba-Centar za seksualna prava, Hrvatski pravni centar, Hrvatski crveni križ, Udruga Brod), kao i odvjetnice Sanja Bezbradica Jelavić i Sandi Mršić Basta.

Sudionici/ice su iznijeli/e iskustva iz svoje dosadašnje prakse, probleme s kojima se susreću vezano uz problematiku trgovanja ljudima kao i aktivnosti koje se poduzimaju u cilju poboljšanja postojećeg stanja.

Na skupu je sudjelovala i predstavnica institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, savjetnica Martina Krnić, koja je istaknula dosadašnji kontinuirani angažman institucije po pitanju trgovanja ljudima, posebice po pitanju seksualne eksploatacije. U kontekstu navedenog spomenuti su i statistički podaci Ministarstva unutarnjih poslova iz kojih je vidljivo kako su tijekom 2014. čak 78% žrtava trgovanja ljudima bile žene i to mlađe životne dobi te izložene seksualnoj eksploataciji, a čime navedeni problem dobiva i rodnu dimenziju. Istaknuto je i sudjelovanje Pravobraniteljice u kampanji „Dvije djevojčice“ koja se provodila tijekom 2013.