Obilježen Svjetski dan poduzetnica

danpoduzetnica2015webPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je u obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica u organizaciji Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG i pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović koja je održala i pozdravni govor. Osim predsjednice pozdravne govore održali su Sofija Šmitran, predsjednica udruge Krug, Luka Burilović, predsjednik HGK, Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Nansi Tireli, saborske zastupnica i predsjednica Saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

Uručena su i priznanja najboljoj menadžerici, najboljoj poduzetnici za socijalno poduzetništvo i najboljoj poduzetnici.
 
U svom pozdravnom govoru pravobraniteljica Višnja Ljubičić je naglasila da ovakve nagrade, kao i aktivnosti udruge Krug u poticanju, promicanju i stvaranju što boljih uvjeta za razvoj ženskog poduzetništva u Hrvatskoj, uz Strategiju ženskog poduzetništva i projekte usmjerene osnaživanju žena da se upuste u poduzetništvo doprinose razvoju pozitivne društvene klime za razvoj ženskog poduzetništva. Za neravnopravno sudjelovanje žena u poduzetništvu nema drugih razloga do li tradicionalno usađenih spolnih stereotipa o „ženskoj“ (isključivo) privatnoj i „muškoj“ javnoj tj. poslovnoj sferi koji generiraju prepreke i otežavaju postizanje pune ravnopravnosti žena i muškaraca u sferi poduzetništva. Žene su dokazale da se mogu nositi sa svim poslovnim izazovima na svim razinama, i da polako, ali uporno, probijaju svoj put kvalitetnim radom i rezultatima, posvećenošću poslu, (usprkos dvostruke opterećenosti),  i odlučnošću da ostvare svoj puni potencijal. Iako stakleni strop još uvijek postoji kao neka vrsta otpora kojim se određene pozicije nastoje „rezervirati“ za druge muškarce, usprkos svim teškoćama, žene probijaju i tu barijeru.
 
Na europskoj razini, prema podacima Europske komisije, 11,6 milijuna žena se aktivno bavi poduzetništvom (u odnosu na 40,6 milijuna muškaraca), što čini oko 22%. Naravno, statistika varira ovisno o kojoj se zemlji radi - najveći postotak poduzetnica je u Liechtensteinu - 43%, zatim u Latviji i Letoniji (40%) i Luxembourgu - 39%. Najniži postotak imaju Turska (15%), Malta (18%) i Irska (20%).  U Hrvatskoj se u roku od 5 godina postotak poduzetnica povećao s 18% na 30% što je veliki pomak.
 
Pravobraniteljica je istaknula da je poduzetnicama neophodna podrška obitelji kao i financijska potpora, te da je i vlasništvo jedna od pretpostavki za zasnivanje vlastitog biznisa. Naime, pokazalo se da na nacionalnoj razini svega 13% tvrtki je u vlasništvu žena. Također je važno stvoriti i razvijati mentorske mreže međusobne pomoći i podrške, prenošenja i razmjene znanja i vještina.

Iz medija:

Najboljom poduzetnicom u 2014. godini proglašena Gordana Nikolić, HGK, 19.5.2015.

"Šibenika" je bilo i na današnjoj proslavi Svjetskog dana poduzetnica u Zagrebu, pogledajte kako! , Šibenik news, 19.5.2015.

Nagrađene najbolje poduzetnice, e-Privredni, 19.5.2015.

Grabar Kitarović: Poduzetnice mogu utjecati na promjenu stereotipa o ženama u društvu, nezavisni.hr, 19.5.2015.

Ravnateljica na obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH, 19.5.2015.

Nagrađene tri najbolje hrvatske poduzetnice godine, biznis.ba, 19.5.2015.

Nagrađene tri najbolje hrvatske poduzetnice godine, trt.net.tr, 19.5.2015.

Nagrađene tri najbolje hrvatske poduzetnice godine, trtavaz.com, 19.5.2015.