Održano savjetovanje „Položaj slijepih žena u Republici Hrvatskoj i diskriminacija na tržištu rada“

prsslijepezenePravobraniteljica Višnja Ljubičić bila je jedna od izlagačica na današnjem savjetovanju za članice Mreže slijepih žena pod nazivom „Položaj slijepih žena u Republici Hrvatskoj i diskriminacija na tržištu rada“. Savjetovanje je održano u prostorijama Udruge slijepih Zagreb u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25.11.). Moderatorica skupa bila je Marija Mustač, voditeljica Odjela za planiranje i cjelovitu zaštitu osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu.

Uvodno se skupu obratio predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić koji se vrlo kritički osvrnuo na položaj slijepih osoba danas u društvu „koji nije bio nikad u lošiji“. Zamolio je predstavnike medija da imaju afirmativni pristup prema kompetencijama osoba s invaliditetom.

Zatim je dr.med. Lidija Hrastić, ravnateljica Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, govorila o Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (NN 157/13) koji je na snazi od 01. siječnja ove godine. Andreja Veljača, pravnica u Hrvatskom savezu slijepih, govorila je o položaju slijepih žena na tržištu rada.

Pravobraniteljica je u svom izlaganju govorila o višestrukoj diskriminaciji žena s invaliditetom i ovlastima Pravobraniteljice u slučajevima diskriminacije žena s invaliditetom, posebice kada je riječ o obiteljskom nasilju, zapošljavanju i položaju na tržištu rada, spolnom uznemiravanju, obrazovanju, zdravstvenoj skrbi, socijalnoj isključenosti, sudjelovanju u političkom i javnom životu, pristupu zdravstvenim ustanovama te reproduktivnim pravima i zasnivanju obitelji.

Iz medija:

Slijepe žene trostruko diskriminirane pri zapošljavanju, najteže nalaze posao, Index.hr, 21.11.2014.

Danica Rob sudjelovala na susretu slijepih žena, Hrvatski radio Karlovac, 21.11.2014.

Attachments:
Download this file (Briefing_Objava_3.12.2014..pdf)Karlovački tjednik, 27.11.2014.[ ]115 Kb