OCD

Poziv na sudjelovanje u istraživanju o zdravstvenoj skrbi za žene tijekom epidemije COVID-19

Anketa COVID-19Udruga Roda i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova provode istraživanje o pružanju zdravstvenih usluga u području reproduktivnog zdravlja žena za vrijeme epidemije COVID-19. Ovim putem pozivamo sve žene koje su u Hrvatskoj zatražile zdravstvenu zaštitu na početku pojave virusa COVID-19, u razdoblju od 19. ožujka do 10. svibnja 2020., da ispune ANKETU. Anketa je anonimna, a sve dodatne informacije dostupne su na naznačenoj poveznici.

Opširnije...

Sastanak s predstavnicama udruge RODA vezano uz suradnju na novom projektu

RODAPravobraniteljica Višnja Ljubičić, zajedno s rukovoditeljicom Službe za opće poslove Mladenkom Morović, sastala se s predstavnicama udruge Roditelji u akciji – RODA Ivanom Zanze i Brankom Mrzić Jagatić, radi dogovora oko suradnje na projektu „Zagovaranje za zdravstvenu skrb žena temeljenu na dokazima u doba pandemije COVID – 19“.

Opširnije...

Održan stručni skup „Knjižničarstvo kao (ženska) profesija - muškarcima ulaz zabranjen?“

ZKD forum malaNa Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je stručni skup „Knjižničarstvo kao (ženska) profesija – muškarcima ulaz zabranjen?“. Skup je održan u sklopu ZKD foruma Zagrebačkog knjižničarskog društva, a namijenjen je knjižničarkama i knjižničarima. Na njemu je kao izlagač i panelist, u skladu s predviđenim programom ZKD foruma, sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić.

Opširnije...

Konferencija žena s invaliditetom "Nasilju - NE i NE..."

soihprosinacU organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH u Zagrebu je održana Treća konferencija žena s invaliditetom pod nazivom „Nasilju – NE i NE…“, a na kojoj se raspravljalo o spolnim i reproduktivnim pravima žena i djevojaka s invaliditetom te o različitim oblicima nasilja, posebice o seksualnom i obiteljskom nasilju. Na konferenciji su izlagale predstavnice državnih institucija i organizacija civilnog društva koje se bave navedenom problematikom. Podršku konferenciji, kao i ranijih godina, dala je i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova čija je savjetnica Martina Krnić aktivno sudjelovala u raspravi u kojoj je iznijela iskustva iz prakse Pravobraniteljice, posebice vezano uz postupanje nadležnih tijela u slučajevima nasilja u obitelji.

Opširnije...

Pravobraniteljica u Osijeku izlagala o položaju žena na tržištu rada

prsizvortenjaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je u Osijeku na javnoj raspravi „Prepreke ostvarivanja prava na rad“ koju je u okviru projekta Pokreni organizirala Ženska udruga „Izvor“ iz Tenje u partnerstvu s Udrugom gluhoslijepih osoba Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Pravobraniteljica je održala predavanje na temu „Položaj žena na tržištu rada“ u kojem se osvrnula na jaz u plaćama i mirovinama između žena i muškaraca, manju stopu zaposlenosti žena, ugovore na određeno vrijeme, dob i majčinstvo kao najveće prepreke za žene na tržištu rada, te predstavila ukratko EU projekt kojeg je nositeljica „Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine“. Ujedno je prisutne upoznala i sa preporukama za poboljšanje položaja žena na tržištu rada koje je u okviru Izvješća o radu za 2018. predstavila i u Hrvatskom saboru.

Opširnije...

Centar za građanske inicijative iz Poreča predstavio projekt ETHOS

sastanakCGIPredstavnice Centra za građanske inicijative Poreč, Silvija Žufić Dujmović i Nataša Vajagić predstavile su u uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova projekt "E.T.Ho.S: Uklanjanje transfobnih, homofobnih i bifobnih stereotipa kroz bolje medijsko predstavljanje" koji su provodile u suradnji s organizacijama LGL iz Litve i Colour Youth iz Grčke. Projekt je trajao dvije godine, a opći cilj mu je bio educirati i osvijestiti novinare/ke i studente/ice novinarstva o fenomenu homofobije, transfobije i bifobije u medijima. Ciljane skupine bili/e su novinari/ke, studenti/ce novinarstva i donositelji/ce odluka i javnih politika. U okviru projekta izrađen je Priručnik za medijsko izvještavanje o LGBT pitanjima i Preporuke.

Opširnije...

Održan sastanak fokus grupe vezano uz problematiku rodno uvjetovanog nasilja

kucaljpravafokusgrupaU sklopu projekta REC-RDAP-GBV-AG-2017 How Expertise Leads to Prevention, Learning, Identigication, Networking and Ending Gender Based Violence (HELPLINE), kojeg udruga B.a.B.e. provodi u partnerstvu s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, Policijskom akademijom, Pravosudnom akademijom, Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH te Institutom za rad i obiteljska istraživanja iz Slovačke, održana je fokus grupa u kojoj su sudjelovali/e stručnjaci/kinje koji/e se bave problematikom rodno uvjetovanog nasilja. Projekt ima za cilj pružiti zaštitu i podršku ženama žrtvama nasilja promovirajući multidisciplinarni pristup problemu rodno uvjetovanog nasilja.

Opširnije...

Dodjela nagrada „Gradovi za jednakost“

Gradovi za jednakostU Hrvatskom saboru su predstavljeni rezultati istraživanja o Indexu „Gradovi za jednakost“ te su dodijeljene nagrade gradovima koji su postigli najbolji rezultat.

Indeks „Gradovi za jednakost“ namijenjen je gradovima koji žele procijeniti svoj napredak u izradi i provedbi javnih politika, programa i aktivnosti usmjerenih ostvarivanju jednakosti među građankama i građanima. Indeks mjeri njihovu razinu postignuća s obzirom na glavne funkcije koje gradovi imaju u ovom području: institucije predstavničke demokracije, pružatelja javnih usluga i poslodavca, te im omogućuje da svoje rezultate usporede s onima drugih gradova koji su snaženje jednakosti usvojili kao svoj cilj.

Opširnije...

Održana međunarodna konferencija „Dobre prakse suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje“

Against hateU Novinarskom domu u Zagrebu održana je međunarodna konferencija „Dobre prakse suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje“ u organizaciji Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava Zagreb. Konferencija je organizirana u sklopu projekta Against Hate / Protiv mržnje kojeg provode Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava Zagreb i Gong u suradnji s Ministarstvom pravosuđa Republike Finske te finskom Udrugom za podršku žrtvama.

Opširnije...

Edukacija u sklopu projekta „LORA – laboratorij održivog razvoja“

UN - Rodna ravnopravnostU Zagrebu se u razdoblju od 16. do 18. listopada 2019. održava edukacija namijenjena učiteljima/cama osnovnih škola na temu UN-ovih milenijskih ciljeva održivog razvoja. Edukaciju provodi udruga Bioteka u okviru projekta „LORA – laboratorij održivog razvoja“.

Prvog dana edukacije izlaganje je održao savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić, na temu jednog od 17 ciljeva održivog razvoja iz Programa UN-a za održivi razvoj do 2030.cilj br. 5.: postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i djevojke. Program za održivi razvoj temelji se na UN-ovoj Milenijskoj deklaraciji iz 2000. Udruga ODRAZ izdala je kratki prikaz globalnih ciljeva održivog razvoja na hrvatskom jeziku.

Opširnije...

Održana edukacija u sklopu projekta „Mladi za ravnopravno društvo“

Mladi za ravnopravno društvoU Zagrebu je u Tribinama Grada Zagreba u trajanju od 14 do 17 sati održana edukacija za mlade, učenike/ce i studente/ice u okviru projekta „Mladi za ravnopravno društvo“. Projekt provodi Ženska soba u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u suradnji s Prvom gimnazijom Zagreb i Učeničkim domom Škole za primalje.

Opširnije...

Pravobraniteljica sudjelovala na okruglom stolu pod nazivom: „Stavovi poslodavaca o zapošljavanju žrtava nasilja u obitelji“

Zenska soba - logo za webU organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava, u hotelu Panorama održan je okrugli stol pod nazivom „Stavovi poslodavaca o zapošljavanju žrtava nasilja u obitelji“ na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja o stavovima poslodavaca o aktivnim mjerama zapošljavanja te općenito o zapošljavanju žrtava nasilja u obitelji. Navedeno istraživanje provela je Ženska soba u okviru trogodišnjeg programa „Edukacijom i osnaživanjem – korak bliže zaposlenju“ koji se provodi uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Opširnije...

Sastanak s udrugom NG Buntovnici

NG BuntovniciPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je sastanak s predstavnikom udruge iz Nove Gradiške NG Buntovnici, Momirom Divjakom, temeljem uspješne dugogodišnje suradnje Pravobraniteljice s različitim dionicima na lokalnoj razini. Jedna od tema sastanka bila je potencijalna suradnja u okviru prijave natječaja za projekte financirane sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova. 

Opširnije...

Pravobraniteljica sudjelovala na 43. središnjem seminaru Udruge trenera Hrvatskog rukometnog saveza

PorečU Poreču je od 17. do 19. svibnja 2019. održan 43. središnji seminar Udruge trenera Hrvatskog rukometnog saveza. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić je prvog dana seminara u sportskoj dvorani Žatika održala predavanje o ženama u sportu i prevenciji nasilja.

Opširnije...

Uspostavljanje suradnje s udrugom za prevenciju seksualnog nasilja u sportu „Verify sport“

Verify sportPravobraniteljica Višnja Ljubičić, rukovoditeljica službe za opće poslove Mladenka Morović i savjetnik Josip Grgić primili su na sastanak predsjednika Udruge za prevenciju seksualnog nasilja u sportu „Verify sport“ Pericu Batista. Gospodin Batista Pravobraniteljicu je upoznao s polazištima svoje nedavno osnovane organizacije civilnog društva koja se bavi promicanjem prevencije protiv seksualnog nasilja u sportu. Istoimena udruga aktivna je i u Švicarskoj. Rad udruge usmjeren je na rasvjetljavanje tabua seksualnog nasilja nad djecom i mladima u sportu, koje postoji, ali koje većinom ostaje neprepoznato ili se saznanja o njemu zadržavaju na mikrorazini u okviru djelovanja sportskih klubova.

Opširnije...