OCD

Centar za građanske inicijative iz Poreča predstavio projekt ETHOS

sastanakCGIPredstavnice Centra za građanske inicijative Poreč, Silvija Žufić Dujmović i Nataša Vajagić predstavile su u uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova projekt "E.T.Ho.S: Uklanjanje transfobnih, homofobnih i bifobnih stereotipa kroz bolje medijsko predstavljanje" koji su provodile u suradnji s organizacijama LGL iz Litve i Colour Youth iz Grčke. Projekt je trajao dvije godine, a opći cilj mu je bio educirati i osvijestiti novinare/ke i studente/ice novinarstva o fenomenu homofobije, transfobije i bifobije u medijima. Ciljane skupine bili/e su novinari/ke, studenti/ce novinarstva i donositelji/ce odluka i javnih politika. U okviru projekta izrađen je Priručnik za medijsko izvještavanje o LGBT pitanjima i Preporuke.

Opširnije...

Održan sastanak fokus grupe vezano uz problematiku rodno uvjetovanog nasilja

kucaljpravafokusgrupaU sklopu projekta REC-RDAP-GBV-AG-2017 How Expertise Leads to Prevention, Learning, Identigication, Networking and Ending Gender Based Violence (HELPLINE), kojeg udruga B.a.B.e. provodi u partnerstvu s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, Policijskom akademijom, Pravosudnom akademijom, Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH te Institutom za rad i obiteljska istraživanja iz Slovačke, održana je fokus grupa u kojoj su sudjelovali/e stručnjaci/kinje koji/e se bave problematikom rodno uvjetovanog nasilja. Projekt ima za cilj pružiti zaštitu i podršku ženama žrtvama nasilja promovirajući multidisciplinarni pristup problemu rodno uvjetovanog nasilja.

Opširnije...

Dodjela nagrada „Gradovi za jednakost“

Gradovi za jednakostU Hrvatskom saboru su predstavljeni rezultati istraživanja o Indexu „Gradovi za jednakost“ te su dodijeljene nagrade gradovima koji su postigli najbolji rezultat.

Indeks „Gradovi za jednakost“ namijenjen je gradovima koji žele procijeniti svoj napredak u izradi i provedbi javnih politika, programa i aktivnosti usmjerenih ostvarivanju jednakosti među građankama i građanima. Indeks mjeri njihovu razinu postignuća s obzirom na glavne funkcije koje gradovi imaju u ovom području: institucije predstavničke demokracije, pružatelja javnih usluga i poslodavca, te im omogućuje da svoje rezultate usporede s onima drugih gradova koji su snaženje jednakosti usvojili kao svoj cilj.

Opširnije...

Održana međunarodna konferencija „Dobre prakse suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje“

Against hateU Novinarskom domu u Zagrebu održana je međunarodna konferencija „Dobre prakse suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje“ u organizaciji Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava Zagreb. Konferencija je organizirana u sklopu projekta Against Hate / Protiv mržnje kojeg provode Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava Zagreb i Gong u suradnji s Ministarstvom pravosuđa Republike Finske te finskom Udrugom za podršku žrtvama.

Opširnije...

Edukacija u sklopu projekta „LORA – laboratorij održivog razvoja“

UN - Rodna ravnopravnostU Zagrebu se u razdoblju od 16. do 18. listopada 2019. održava edukacija namijenjena učiteljima/cama osnovnih škola na temu UN-ovih milenijskih ciljeva održivog razvoja. Edukaciju provodi udruga Bioteka u okviru projekta „LORA – laboratorij održivog razvoja“.

Prvog dana edukacije izlaganje je održao savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić, na temu jednog od 17 ciljeva održivog razvoja iz Programa UN-a za održivi razvoj do 2030.cilj br. 5.: postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i djevojke. Program za održivi razvoj temelji se na UN-ovoj Milenijskoj deklaraciji iz 2000. Udruga ODRAZ izdala je kratki prikaz globalnih ciljeva održivog razvoja na hrvatskom jeziku.

Opširnije...

Održana edukacija u sklopu projekta „Mladi za ravnopravno društvo“

Mladi za ravnopravno društvoU Zagrebu je u Tribinama Grada Zagreba u trajanju od 14 do 17 sati održana edukacija za mlade, učenike/ce i studente/ice u okviru projekta „Mladi za ravnopravno društvo“. Projekt provodi Ženska soba u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u suradnji s Prvom gimnazijom Zagreb i Učeničkim domom Škole za primalje.

Opširnije...

Pravobraniteljica sudjelovala na okruglom stolu pod nazivom: „Stavovi poslodavaca o zapošljavanju žrtava nasilja u obitelji“

Zenska soba - logo za webU organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava, u hotelu Panorama održan je okrugli stol pod nazivom „Stavovi poslodavaca o zapošljavanju žrtava nasilja u obitelji“ na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja o stavovima poslodavaca o aktivnim mjerama zapošljavanja te općenito o zapošljavanju žrtava nasilja u obitelji. Navedeno istraživanje provela je Ženska soba u okviru trogodišnjeg programa „Edukacijom i osnaživanjem – korak bliže zaposlenju“ koji se provodi uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Opširnije...

Sastanak s udrugom NG Buntovnici

NG BuntovniciPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je sastanak s predstavnikom udruge iz Nove Gradiške NG Buntovnici, Momirom Divjakom, temeljem uspješne dugogodišnje suradnje Pravobraniteljice s različitim dionicima na lokalnoj razini. Jedna od tema sastanka bila je potencijalna suradnja u okviru prijave natječaja za projekte financirane sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova. 

Opširnije...

Pravobraniteljica sudjelovala na 43. središnjem seminaru Udruge trenera Hrvatskog rukometnog saveza

PorečU Poreču je od 17. do 19. svibnja 2019. održan 43. središnji seminar Udruge trenera Hrvatskog rukometnog saveza. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić je prvog dana seminara u sportskoj dvorani Žatika održala predavanje o ženama u sportu i prevenciji nasilja.

Opširnije...

Uspostavljanje suradnje s udrugom za prevenciju seksualnog nasilja u sportu „Verify sport“

Verify sportPravobraniteljica Višnja Ljubičić, rukovoditeljica službe za opće poslove Mladenka Morović i savjetnik Josip Grgić primili su na sastanak predsjednika Udruge za prevenciju seksualnog nasilja u sportu „Verify sport“ Pericu Batista. Gospodin Batista Pravobraniteljicu je upoznao s polazištima svoje nedavno osnovane organizacije civilnog društva koja se bavi promicanjem prevencije protiv seksualnog nasilja u sportu. Istoimena udruga aktivna je i u Švicarskoj. Rad udruge usmjeren je na rasvjetljavanje tabua seksualnog nasilja nad djecom i mladima u sportu, koje postoji, ali koje većinom ostaje neprepoznato ili se saznanja o njemu zadržavaju na mikrorazini u okviru djelovanja sportskih klubova.

Opširnije...

Pravobraniteljica prisustvovala komemoraciji aktivistkinje Centra za žene žrtve rata - ROSA

rosaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, prisustvovala je danas u prostorijama Centra za ženske studije komemoraciji preminuloj Đurđici Kolarec, aktivistkinji Centra za žene žrtve rata - ROSA i koordinatorici Programa za suzbijanje trgovanja ženama. Đurđica Kolarec rođena je 19.03.1958. godine u Zagrebu. Od 2002. do 2017. godine bila je jedna od koordinatorica Ženske mreže Hrvatske te koordinatorica PETRA Mreže za prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama u svrhu seksualnog iskorištavanja.

Opširnije...

Sudjelovanje u Puli na panelu "Prisutnost diskriminacije žena u javnom diskursu"

MMPulaPovodom obilježavanja Međunarodnog dana žena Udruga PANK – Platforma aktivnih nezavisnih kreativaca iz Pule organizirala je Festival aktivizma i ženskih prava koji je završen u nedjelju, 10. ožujka panel raspravom naziva „Prisutnost diskriminacije žena u javnom diskursu“ na kojoj su gostovale Mladenka Morović, predstavnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Tanja Carić prof. sociologije i Povjerenica područnog odbora Istarske županije Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te Aida Šehić, trenerica, plivačica i bivša vaterpolo reprezentativka iz Pule. Predstavnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Mladenka Morović, predstavljajući presjek godišnjeg rada i trendove vezano za diskriminaciju, informirala je prisutne o zastupljenosti pritužbi koje Pravobraniteljica rješava po područjima života i rada.

Opširnije...

Lokalni program Akademije za politički razvoj za Međimursku županiju i gradove Hrvatskoga zagorja

APRU Čakovcu je održan modul II Lokalnog programa Akademije za politički razvoj za Međimursku županiju i gradove Hrvatskoga zagorja. Na skupu je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić održavši izlaganje pod nazivom „Ravnopravnost spolova u područjima političke participacije, obrazovanja i rada“.

Lokalni program dio je projekta „LAPR - Lokalni programi Akademije za politički razvoj“ i namijenjen je osnaživanju lokalnih dionika na području aktivnog i demokratskog građanstva i njihovom aktivnom uključivanju u sve segmente društvenog života u lokalnoj zajednici. Projekt se provodi uz financijsku i organizacijsku potporu Međimurske županije i Udruge gradova - partnera Akademije za politički razvoj. Polaznici/e programa su predstavnici različitih sektora: jedinica lokalne samouprave, tijela državne i javne uprave, organizacija civilnoga društva, medija, pomladaka političkih stranaka, te poduzetnici i aktivisti različitih profila.

Opširnije...

Sastanak s udrugom Dugine obitelji

dugineobiteljiPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i stručna suradnica Martina Strunjak sastale su se s predstavnicima udruge Dugine obitelji Danielom Martinovićem i Zrinkom Znidarčić kako bi se upoznale s planovima i projektima koje Udruga priprema za ovu godinu. Dugine obitelji su početkom 2018. tiskale prvu LGBTIQ slikovnicu naziva „Moja dugina obitelj“ u cilju jačanja socijalne integracije djece koja imaju istospolne roditelje te promicanja tolerancije i poštivanja različitosti, a pravobraniteljicu su ovom prilikom uputili da je u tijeku izrada nove slikovnice. Pravobraniteljica pozdravlja nastavak ove vrijedne inicijative usmjerene na osnaživanje duginih obitelji kroz edukaciju, senzibiliziranje i informiranje javnosti.

Opširnije...

Sudjelovanje na obilježavanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

soih16danaU organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH održan je okrugli stol povodom obilježavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama pod nazivom „Progovorile smo o nasilju, ne čuju nas!“. Kampanja je započela 25. studenog 2018. (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) i završila je 10. prosinca 2018. (Međunarodni dan ljudskih prava), čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava te oblik diskriminacije žena. Ovogodišnji slogan kampanje je bio: „Oboji svijet narančasto: #Poslušaj i mene“.

Opširnije...