Tribina "Neprihvatljiva ponašanja mladih na društvenim mrežama i internetu"

tribinezg2102U organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež održan je interdisciplinarni stručni skup naziva „Neprihvatljiva ponašanja mladih na društvenim mrežama i internetu“ na kojem se raspravljalo o zloupotrebi računalne i informacijske tehnologije od strane i na štetu mladih. Stručni skup otvorila je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Lana Peto Kujundžić, a o svojim iskustvima govorili su sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Odjela za mladež Dijana Rizvić, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak, službenik za prevenciju MUP-a Ivo Jakić, specijalistica psihijatrica Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan Irena Rojnić Palavra te socijalna pedagogica Ana Rakić. Skupu su prisustvovale savjetnica Pravobraniteljice Gordana Gradinščak Kovačević i stručna suradnica Martina Strunjak.

 

Stručna suradnica Strunjak iskoristila je priliku kako bi naglasila da su mlade osobe koje pripadaju LGBT skupini često žrtve govora mržnje te da je u postupanjima u takvim slučajevima nužno pružiti im razne oblike podrške, ali i paziti na povjerljivost podatka o spolnoj orijentaciji, rodnom identitetu ili izražavanju u skladu s njihovom željom, a u svrhu zaštite njihove privatnosti. Također je navela da se, što se tiče prevencije vršnjačkog nasilja, Pravobraniteljica kontinuirano zalaže za ugrađivanje sadržaja vezanih za sprečavanje diskriminacije u kurikulum.

Kao zaključak stručnog skupa nameće se da su društvene mreže i internet novi medij za počinjenje već poznatih kažnjivih djela koja zbog svoje javnosti ostavljaju teže posljedice za žrtvu, a da je istovremeno otkrivanje počinitelja kompliciranije. Kažnjiva se djela sve više snimaju te se snimke potom objavljuju, a ponekad se koriste i za ucjenu što žrtve ostavlja višestruko oštećenima. Osim toga, kada je riječ o govoru mržnje na društvenim mrežama, u njega se često uključuju i druge osobe na strani počinitelja.