Okrugli stol "Biti mlad i živjeti u Hrvatskoj bez nasilja" Vijeća mladih Predsjednice RH

grbpredsjedniceWEBU suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i Pravobraniteljicom za djecu, Vijeće mladih Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, organiziralo je u Uredu predsjednice okrugli stol pod nazivom „Biti mlad i živjeti u Hrvatskoj bez nasilja“ u povodu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić govorila je o iskustvima u suzbijanju partnerskog nasilja i nasilja prema ženama te istaknula zabrinjavajuće pokazatelje nekoliko istraživanja koja su pokazala da se 41% adolescenata u Zagrebu slaže da postoje situacije kada žena zaslužuje pljusku, 71% srednjoškolaca smatra da muškarac odlučuje kada i kako će u vezi imati - seksualni odnos, a 40% srednjoškolki smatra da je normalno da joj partner da pljusku ili ju uvrijedi ako je ljubomoran.

U istraživanju CESI o prevenciji nasilja u vezama mladih pokazuje da 35% mladih smatra da djevojka koja prilikom izlaska flertuje s drugim mladićem zapravo provocira da ju dečko udari, a 36% mladih vjeruje da je osoba koja je doživjela nasilje sama kriva jer ga je prouzročilo takvo ponašanje. Mladi opravdavaju nasilje u vezama, a 19% mladih je imalo to iskustvo. Prema odgovorima gotovo polovice mladih, mladić ima pravo udariti djevojku ako ga ljuti njezino ponašanje, ako ga ne sluša, ako ne brine o njemu kako bi trebala ili ako sumnja ili sazna da je bila nevjerna. Pravobraniteljica je iznijela i podatke o broju ubijenih žena od strane bliskih im osoba.

Cilj okruglog stola bio je dati potporu borbi protiv svakog oblika nasilja, a pogotovo vršnjačkog, te ukazati na probleme s kojima se danas svakodnevno susreću mladi. Budući da se prema podacima  u Republici Hrvatskoj svako četvrto dijete suočava s raznim oblicima nasilja, mladima koji su se susretali s raznim vrstama nasilja, kao i predstavnicima udruga i institucija dana je prilika da o tome progovore upravo na ovom okruglom stolu.

Na kraju okruglog stola usvojeni su zaključci pravobraniteljice Višnje Ljubičić da nasilje nije privatna stvar, već javno-društveni problem, te da su za suzbijanje nasilja među mladima kao i partnerskog nasilja i nasilja u obitelji odgovorni svi, od roditelja i obitelji, do odgojno obrazovnih institucija, organizacija civilnog društva, nadležnih institucija i medija.

Više:

Web Predsjednice RH

Jutarnji list, 28.2.2018.

Politika plus, 28.2.2018.

direktno.hr, 28.2.2018.

vijesti.rtl.hr, 28.2.2018.

Novi list, 28.2.2018.