Festival preventivno-edukativnih filmova o sigurnosti – „Blue Carpet“

Blue CarpetPravobraniteljica je sudjelovala na otvorenju Festivala preventivno-edukativnih filmova o sigurnosti – „Blue Carpet“ u organizaciji Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova RH. Festival je organiziran u suradnji s partnerima iz njemačke Savezne pokrajine Baden-Wurttemberg uz podršku Ureda časnika za vezu njemčake Savezne policijeVeleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu.

Uz prigodne govore o pogubnosti nasilja i nasilničkog stila života, pjesmu nogometnih navijača, poruke glumaca, te obraćanja predstavnika policije, posjetitelji Festivala su u prepunoj dvorani kina Europa imali prilike pogledati njemački film „Na domaćem terenu“. Film je otvorio pitanja sveprisutnosti nasilja, dvostrukog života nasilnika i trans-generacijskog karaktera nasilja bez da je ponudio ikakve odgovore na fenomen nasilja već od gledatelja i sudionika Festivala zahtijeva promišljanje i diskusiju o viđenom.

U nastavku Festivala posjetitelji i gosti imati će priliku vidjet još desetak hrvatskih i njemačkih filmova koji se bave svim oblicima nasilja, od navijačkog do obiteljskog, nasilja prema ženama, djeci i slično. Nakon filmova predviđene su interaktivne radionice i debate na temu viđenog. Festival će uz navedeno ponuditi i razgovore s ekspertima, prezentacije, izložbe, parlaonice, te predstavljanje istraživanja i stručnih publikacija iz područja prevencije kriminaliteta i sigurnosti.

Povodom Festivala, Pravobraniteljica je u izjavi za medije podržala ovakvu vrst događaja ističući kako je organizacija Festivala pravi način s jedne strane rada na društvenoj prevenciji nasilja, a s druge široke promocije rezultata policije u području iskorjenjivanja kriminaliteta i stvaranja sigurnosnog okružja. Osim toga, istaknula je kako je upravo policija, u području od zajedničkih interesa – sprječavanja nasilja u obitelji i prema ženama, učinila najveći iskorak u smislu procesuiranja obiteljskog nasilja i nasilja među bliskim osobama. Međutim, naglasila je kako bi svi dionici, a posebice državno odvjetništvo, pravosuđe, mediji, političari i obrazovni sustav morali svoje postupanje i djelovanje u značajnoj mjeri prilagoditi suvremenim zahtjevima te najboljim međunarodnim praksama koje traže kontinuiranu izobrazbu i treninge u području suzbijanja nasilja da bi se doista postigla značajna promjena te preokrenuli negativni trendovi.