Dogovorena edukacija djelatnika MORH-a i Oružanih snaga RH

morh 500posao edukacija za webNa inicijativu Ministarstva obrane održan je zajednički sastanak pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić s predstavnicama Ministarstva obrane u cilju razmjene iskustava i jačanja daljnje suradnje, posebice u području provođenja edukacija iz prepoznavanja i prevencije obiteljskog nasilja, spolnog uznemiravanja te provedbe načela ravnopravnosti spolova u okviru Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Dogovoreno je da će navedene edukacije biti namijenjene stručnim djelatnicima/icama Ministarstva obrane te, u drugoj fazi provedbe izobrazbe, zapovjednom osoblju Oružanih snaga. Edukacije će provoditi Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji s Majom Mamulom, koordinatoricom udruge Ženska soba – centar za seksualna prava, uz potporu resornog ministarstva.

Predviđeno je da se edukacije provode kontinuirano, do tri puta godišnje, uz holistički pristup te analizu pojedinih slučajeva iz dosadašnje prakse Pravobraniteljice i navedene udruge, s tim da će naglasak prvog predavanja, koje je predviđeno za 15. svibnja 2017. biti na obiteljskom nasilju. Dogovoreno je također da se o ovoj suradnji s ministarstvom sklopi pisani sporazum koji će osigurati kontinuiranu izobrazbu navedenog kadra MORH-a i Oružanih snaga.