Održano predavanje na Policijskoj akademiji

policijska akademijaSavjetnik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojša Paunović održao je polaznicima/ama Specijalističkog tečaja za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji predavanje pod nazivom: „Uloga Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u suzbijanju nasilja u obitelji“. Predavanje je održano u okviru dogovorene višegodišnje međuinstitucionalne suradnje Pravobraniteljice i Policijske akademije.

U svom izlaganju savjetnik je upoznao polaznike/ice tečaja s organizacijom i ovlastima Pravobraniteljice iz Zakona o ravnopravnosti spolova te s radom institucije, posebice vezano uz praksu postupanja u slučajevima pritužbi na spolnu diskriminaciju kod obiteljskog nasilja. Osvrnuo se i na dosadašnja iskustva i aktivnosti Pravobraniteljice vezano uz suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja s posebnim naglaskom na postupanje policijskih službenika/ca. Naime upravo policijski službenici/e prvi uspostavljaju neposredan kontakt sa žrtvom i počiniteljem te je stoga njihovo postupanje od ključne važnosti za daljnje postupanje svih ostalih nadležnih tijela (državnog odvjetništva, sudstva, centara za socijalnu skrb, službi za potporu žrtvama i svjedocima, zdravstvenim ustanovama i sl.).

Savjetnik je posebno istaknuo dobru suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova na pitanjima od zajedničkog interesa, kao i na potpori kod rješavanja posebno ugroženih slučajeva koje se putem pritužbi javljaju Pravobraniteljici. No, naglasio je važnost promptnog reagiranja policije u slučajevima obiteljskog nasilja te striktno poštivanje odredbi Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Istodobno, ukazao je i na određene najčešće propuste u postupanju policijskih službenika/ca prilikom intervencije zbog obiteljskog nasilja kao i na pojedine slučajeve loših praksa. Savjetnik je zaključno naglasio kako je kontinuirana edukacija svih nadležnih tijela, a posebice policijskih službenika/ca, od ključne važnosti za suzbijanje i prevenciju obiteljskog nasilja.