Pravobraniteljica na okruglom stolu "Položaj žena u Hrvatskoj"

VarazdinReformistiPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je u Varaždinu na okruglom stolu koji je pod nazivom „Položaj žena u Hrvatskoj“ organizirala Narodna stranka – Reformisti. U fokusu rasprave okruglog stola bila je politička participacija žena i položaj žena na tržištu rada. Budući da pravobraniteljica sustavno prati područja političke participacije i tržišta rada iz aspekta ravnopravnosti spolova, osvrnula se na zastupljenost žena na kandidacijskim listama na proteklim izborima za zastupnike/ce u Hrvatski sabor i na rezultate izbora koji su s obzirom na postotak izabranih žena najlošiji do sada.

Govorila je i o području rada i zapošljavanja te pritužbama koje dobija u najvećoj većini od žena vezano za ugovore o radu na određeno vrijeme, jaz u plaćama između žena i muškaraca, na položaj trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada, a osvrnula se i na stereotipe u medijima, obrazovanju i podjeli zanimanja.

Osim pravobraniteljice na okruglom stolu govorile su i Natalija Martinčević, potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti i gradska vijećnica, Ivana Ipša, vlasnica i direktorica Varaždinsko obrtničko- poduzetničkog portala na temu žene u obrtništvu i poduzetništvu i  Vlasta Cindrić, predsjednica IO žena Gradske organizacije Narodne stranke – Reformisti.

Iz medija:

U Varaždinu održan okrugli stol na temu "Položaj žena u Hrvatskoj", RTL vijesti, 18.5.2016.

Sve veća neravnopravnost spolova u Hrvatskoj, regionalni.com, 18.5.2016.

Martinčević: Problem je u Varaždinskoj županiji što se sve više žena zapošljava na određeno vrijeme, evarazdin.hr, 17.5.2016.

Okrugli stol "Položaj žena u Hrvatskoj", reformisti.hr, 17.5.016.

Alarmantan položaj žena u Varaždinskoj županiji, Radio Megaton, 17.5.2016.

Okrugli stol reformista o položaju žena, Aktualno.hr, 17.5.2016.

U privatnom i državnom sektoru žene danas imaju prepreke, Međimurske novine, 17.5.2016.