Pravobraniteljica pokroviteljica 1. Pro Women konferencije

prowomenkonfPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić otvorila je u Kinu Europa u Zagrebu 1. Pro Women konferenciju koju su organizirale Đurđica Marković iz tvrtke Bizolovka i Marina Bolanča iz tvrtke Abeceda komunikacije okupivši uspješne žene iz različitih područja i s različitih pozicija te mlade djevojke koje tek trebaju definirati sebe i svoje mjesto u društvu. Pravobraniteljica se, kao pokroviteljica ovog važnog događaja koji je po prvi puta organiziran, svojim pozdravnim govorom obratila sudionicama i sudionicima 1. Pro Women konferencije naglasivši kako podržava svaku inicijativu usmjerenu osvještavanju javnosti o položaju žena u društvu i otvaranju dijaloga, te da smatra izuzetno važnim čuti primjere onih žena koje su već uspješne, koje rade i koje iza sebe imaju postignuća koja mogu biti uzor drugima, a posebno mladima.

Pozdravila je i djevojčice i djevojke koje su također sudjelovale na jednom od panela konferencije, jer upravo se među njima, naglasila je, nalaze buduće liderice.

Naglasila je kako je kao pravobraniteljica za ravnopravnost spolova svakodnevno suočena i sa uspjesima, ali ponajviše sa preprekama na koje žene danas nailaze usprkos brojnim pozitivnim pomacima postignutim na području legislative. Pred nama još uvijek izazov ravnopravne raspodjele tereta obiteljskih obveza koje su još uvijek primarno percipirane kao ženske, pa tako prema nedavnom britanskom istraživanju dvije najveće prepreke za žene na tržištu rada danas su - dob i majčinstvo. Žene su podzastupljene i na pozicijama gdje se donose odluke. Svjedoci smo da još uvijek nema dovoljno žena na kandidacijskim listama pa posljedično tome niti u tijelima za koja se biraju. Još uvijek se borimo protiv spolnih stereotipa u odgojno-obrazovnom sustavu i seksima u medijima koji doprinose društvenoj klimi neravnopravnosti žena i muškaraca. Budući da nitko ne zagovara i ne želi represivni pristup, pravobraniteljica je istaknula da je neophodno educiranjem i osvještavanjem promijeniti stereotipan način gledanja na rodne uloge, a u tome najvažniju ulogu igra odgojno-obrazovni sustav, koji je danas još uvijek manjkav da taj zadatak i izvrši.

Na kraju je pravobraniteljica istaknula kako ne smijemo zaboraviti da žene čine natpolovičnu većinu stanovništva te da odnos prema njima pokazuje odnos društva prema svom vlastitom opstanku, prema razvoju demokratskih i civilizacijskih vrijednosti i prema vlastitoj budućnosti.
 
Na konferenciji su prezentirani rezultati istraživanja „Uloga i položaj žene u Republici Hrvatskoj jučer, danas i sutra“, a rad je nastavljen u nekoliko panela. Prvi panel „Moći, htjeti, smjeti“ okupio je vlasnice, direktorice i/ili partnerice u različitim tvrtkama, a  bio je posvećen pitanjima prepreka za žene u ostvarivanju kroz karijeru. Panel „Kreatori naše stvarnosti“ okupio je umjetnice, novinarke i urednice na temu današnje percepcije o ulozi žene, stereotipa i utjecaja medijskih sadržaja. Na trećem panelu „Na njima svijet ostaje“ sudjelovale su djevojčice i djevojke koje su govorile o svojim stavovima i izvorima utjecaja na te stavove, a u završnom panelu po nazivom „Njihova je riječ zadnja“ sudjelovale su mr.sc. Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i Zdenka Lončar, pomoćnica ministra u Ministarstvu poduzetništva i obrta.

Više o konferenciji

Iz medija:

Pro Woman konferencija - žene znaju što žele, Tportal, 30.10.2015.

Održana Pro Woman konferencija - žene znaju što žele, she.hr, 30.10.2015.

Prva Pro Woman konferencija - Niz panel rasprava na temu uloga i položaja žena u Hrvatskoj, Jutarnji, 20.10.2015.

Attachments:
Download this file (Vita_Prva Pro Woman konferencija.pdf)Vita_Prva Pro Woman konferencija.pdf[ ]475 Kb