Posjet ženske reprezentacije Hrvatske u australskom nogometu

nogometasice3webŽenska reprezentacija Hrvatske u australskom nogometu posjetila je danas u punom sastavu instituciju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, zajedno s glasnogovornicom Saveza australskog nogometa Hrvatske, Lanom Bosilj, članom izvršne skupštine Saveza, Ivanom Molnarom i  predstavnicom Veleposlanstva Australij, Dijanom Grahovac. Ovaj tjedan u Umagu se održava Europski kup u australskom nogometu, a po prvi puta u povijesti ovog europskog događanja, Hrvatska ima i žensku nacionalnu reprezentaciju – Hrvatske kraljice (Croatian Queens).

Reprezentativke su upoznate s radom i ovlastima Pravobraniteljice, a razmijenile su i iskustva i mišljenja o spolnim stereotipima i seksizmu u javnom životu, medijima i obrazovnom sustavu. Upoznale su pravobraniteljicu Višnju Ljubičić s preprekama vezano za osiguranje adekvatnih uvjeta za trening, prostorije, terene i dr. Pravobraniteljica je podržala njihov iskorak u sportu koji je doživljavan tradicionalno muškim sportom i zaželjela im uspješan plasman na predstojećem europskom natjecanju u konkurenciji 6 država.

australskinogomet2WEBPravobraniteljica će i dalje upozoravati na različiti tretman u medijima u kojima se ženama dominantno nameće uloga dekorativnog elementa sporta, umjesto njegovog aktivnog sastavnog dijela, što doprinosi široko prisutnoj percepciji da ženama primarno nije mjesto na sportskim terenima, već u ulogama hostesa, atraktivnih plesačica, nosačica medalja i sl. Posebice će se zalagati za ukidanje diskriminatorne prakse koju provode pojedini sportski savezi  i posljedično dovode do izravne diskriminacije žena na temelju spola u sportu.