Sastanak s predstavnicima ALU Zagreb

alu2Održan inicijalni sastanak djelatnika Akademije likovne umjetnosti Zagreb i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova vezano za obilježavanje događanja od 25.11. do 10.12.2015. pod nazivom- 16 dana aktivizma. Simbolično povezujući dva datuma radi isticanja da su ženska prava –  pravo na život bez nasilja – ujedno i ljudska prava. Tema susreta je bila priprema dokumenta potpisivanja Promemorije o suradnji između dviju institucija kao i pokretanje niza aktivnosti vezano uz prijedlog dodjeljivanja nagrade godine (kiparsko rješenje) u promicanju načela ravnopravnosti spolova.

Pri tome u suradnji sa studentima/cama, organizirat će se nekoliko tematskih radionica, izložbi, instalacija i prijedloga likovnog rješenja u svrhu promocije međunarodnih datuma koji znakovito šalju poruku cjelokupnoj hrvatskoj javnosti.

Javne i državne institucije, 25.11. uobičajeno započinju javna događanja, akcije i kampanje kojima je cilj osvijestiti javnost o navedenom problemu i potaknuti odgovorne na bolju prevenciju i učinkovitiju zaštitu žena svih dobi od nasilja kojemu su mnoge od njih i dalje izložene. Tim danom u brojnim zemljama svijeta već tradicionalno započinje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koji završavaju 10. prosinca na Dan ljudskih prava kada ćemo uz javno događanje i uz medijsku pozornost promovirati novi javni iskorak putem dodjele nagrade pod nazivom - Ravnopravnost.

Sastanku su prisustvovali: red.prof.art. Damir Mataušić, doc.art. Tomislav Buntak, voditeljica stručne službe pravobraniteljice, Sanja Oluški Radaković i Jasmina Serdar, savjetnica pravobraniteljice.