Tribina "Uloga Konvencije VE o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji"

Rijeka14092015Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izlagala je danas u Rijeci na tribini pod nazivom „Uloga Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“ koju je organizirao Centar za participaciju žena u društvenom životu, Centar za besplatnu primarnu pravnu pomoć iz Rijeke. Cilj tribine bio je upoznavanje i jačanje kapaciteta institucija i nevladinih organizacija kako bi bili uspješniji u radu na problematici nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Pravobraniteljica je izlagala vezano za iskustva i praksu postupanja po pritužbama koje prima od žrtava nasilja u obitelji i partnerskog nasilja.

Pravobraniteljica se osvrnula na pojedina pitanja i područja kojima je u svom dosadašnjem radu posvećivala značajnu pažnju, a koja se spominju i u Istanbulskoj konvenciji, kao što su područje obrazovanja (uvođenje zdravstvenog  i građanskog odgoja  u RH) i edukacija stručnih osoba (pitanje provedbe psihosocijalnog tretmana u RH i osiguravanja dostatnih financijskih sredstava).

Rijeka14092015 2

Pravobraniteljica se, također, osvrnula i na problematiku financiranja sigurnih kuća, a o čemu je još tijekom 2011. provela istraživanje čiji rezultati su pokazali kako su za sigurne kuće koje se nalaze na njihovom području jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave izdvajale sredstva koja su u njihovom proračunu činila vrlo malen udio (od 0,01% - 0,16 % ukupnog proračuna). U kontekstu navedenog posebno je značajno pitanje osiguravanja pomoći žrtvama u stambenom zbrinjavanju i nakon njihovog izlaska iz skloništa, a sukladno mjerama iz Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2011. do 2016.

Vezano uz besplatne SOS telefonske linije za žrtve nasilja (koje predviđa Konvencija), Pravobraniteljica je tijekom 2012. provela istraživanje u kojem je analizirala SOS telefone za žrtve nasilja u obitelji u RH, a koje je pokazalo kako samo pojedina skloništa/savjetovališta imaju besplatni SOS telefon koji započinje s predbrojem 0800. Pravobraniteljica se osvrnula i na pitanje besplatne pravne pomoći za žrtve obiteljskog nasilja te istaknula kako se kontinuirano zalaže da se takva pomoć omogući žrtvama obiteljskog nasilja u svim sudskim postupcima, uključujući i kaznene i prekršajne postupke, a kako bi se izbjegla njihova dodatna viktimizacija. 

Rijeka14092015 3Na tribini je govorila i Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske i predsjednica Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji koja je dala detaljan pregled i analizu odredaba Istanbulske konvencije te naglasila njezin značaj, kao i potrebu njezine žurne ratifikacije.

Attachments:
Download this file (Novi list, 15.09.2015.pdf)Novi list, 15.09.2015.pdf[ ]276 Kb