Pravobraniteljica na znanstveno-stručnom skupu "Obrazovanjem protiv diskriminacije LGBT osoba"

PRSPravosudna11092015Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjeluje na znanstveno-stručnom skupu „Obrazovanjem protiv diskriminacije LGBT osoba“ u organizaciji Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Visoke policijske škole, Policijske akademije i Ministarstva  unutarnjih posla RH. Cilj skupa je osvještavanje značaja zakonskog, institucionalnog i provedbenog okvira za adekvatnu zaštitu osoba drugačije seksualne orijentacije u hrvatskom društvu i diskusija o adekvatnom obrazovanju za postizanje bolje zaštite.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova održala je izlaganje pod nazivom „Iskustva Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u borbi protiv homofobije“ u kojem je između ostalog iznijela slučajeve iz prakse rada na pritužbama - 4,6% pritužbi Pravobraniteljici odnosi se na diskriminaciju po osnovi spolne orijentacije. Istakla je da LGBT osobe treba nastaviti osnaživati za aktivnije korištenje dostupnih pravnih instrumenata zaštite uključujući i mogućnost obraćanja Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova kao i značajnu ulogu LGBT udruga u pružanju pravne i odvjetničke pomoći. Pravobraniteljica je spomenula da 45,5% srednjoškolaca/ki smatra homoseksualnost nekom vrstom bolesti dok 64,3% smatra da bi homoseksualnim osobama trebalo zabraniti javno nastupanje. Stoga je neophodna implementacija edukativnih sadržaja u odgojno-obrazovni sustav vezano za spolnu orijentaciju i rodni identitet jer takvih sadržaja gotovo da  nema ili još uvijek u školskim udžbenicima nailazimo na stavove o homoseksualnosti koji nikako nisu smjeli biti odobreni.

Zabrinjavajućim smatra podatak iz istraživanja Zagreb Pride-a da je 73,6% sudionika/ica doživjeli neki oblik nasilja na osnovu svoje seksualne orijentacije, spolnog/rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja te zaključila da ne možemo govoriti o smanjivanju nasilja nad LGBTIQ osobama. U izlaganju je spomenula i da je u razdoblju od 2011. do 2015. koristila ovlast umješačice i umiješala se u 6 sudskih postupaka povodom tužbi radi diskriminacije na temelju spolne orijentacije.

Pravobraniteljica je naglasila postojanje političke volja da se sveobuhvatno uredi pravni položaja homoseksualnih zajednica kroz Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola, očigledan napredak u pogledu zaštite ustavne slobode javnog okupljanja i izražavanja spolnih i rodnih manjina vidljiv na Zagreb i Split Pride-u, ali i potrebu reguliranja pravnog statusa transrodnih/rodno-disforičnih osoba.

Ostala izlaganja održali su: Tatjana Vlašić, ispred Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH (LGBT osobe u hrvatskom društvu: pravni i institucionalni okvir zaštite), dr.sc. Mirjana Kondor Lange (LGBT žrtve nasilja u kaznenopravnom sustavu), Vukosav Bratković (Obrazovanje policije za zaštitu LGBT osoba od diskriminacije), Sanja Juras (Hrvatska iskustva), Danijela Petković (Suzbijanje diskriminacije LGBT osoba kroz edukaciju policijskih službenika s osvrtom na rezultate istraživanja o stavovima prema osobama istospolne orijentacije u sektorima zdravstva i policije), Phyllis Gerstenfeld (Stavovi studenata o homoseksualnim osobama: razlike između američkih i hrvatskih studenata) i Irma Kovčo Vukadin (Stavovi hrvatskih studenata o homoseksualnim osobama: razlike između studenata VPŠ i ostalih studenata).

Obrazovanjem protiv diskriminacije LGBT osoba, Ministarstvo unutarnjih poslova RH, 11.9.2015.

Održan znanstveno-stručni skup "Obrazovanjem protiv diskriminacije LGBT osoba" , ERF, 11.9.2015.

 

Attachments:
Download this file (INFORMACIJA O SKUPU.doc)INFORMACIJA O SKUPU.doc[ ]33 Kb