Međuresorni sastanak vezan uz "Partnerstvo za jednake budućnosti"

mvep-zgradaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjeluje na međuresornom sastanku vezanom za sudjelovanje RH u „Partnerstvu za jednake budućnosti“ (Equal Futures Partnership) koji je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova, a u cilju pripreme hrvatskog predsjedanja Equal Futures Partnership u 2016. godini. Na dnevnom redu je uloga „Partnerstva za jednake budućnosti“ u političkom i ekonomskom osnaživanju žena u RH, prijedlozi za izbor glavne teme hrvatskog predsjedanja te prijedlozi konkretnih aktivnosti i uloga pojedinih tijela državne uprave i predstavnika/ca civilnog društva u njihovoj provedbi.

Pravobraniteljica je predložila teme za sastanke na visokoj međunarodnoj razini kao što su ekonomsko osnaživanje žena, ravnopravno sudjelovanje muškaraca u raspodjeli obaveza roditelja prema djeci od samog početka te žene u IT sektoru. Pravobraniteljica je stavila na raspolaganje statistiku koju vodi kao i rezultate istraživanja koje je provela u 10-godišnjoj praksi. Ostali sudionici također su predlagali teme, a jedna od njih je uloga žena u miru i sigurnosti.
 
Naime, Republika Hrvatska od 1. siječnja 2016. preuzima predsjedanje inicijativom Equal Futures Partnership (EFP). Inicijativu je u rujnu 2012. na zahtjev Bijele kuće pokrenulo Državno tajništvo SAD-a. RH je formalno pristupila u travnju 2013.  Inicijativom je oblikovana mreža partnerskih država koje na političkoj razini jamče provedbu mjera za unaprjeđenje ekonomskog i političkog položaja žena na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini, a trenutno broji 28 članica.