Održana 5. Međunarodna konferencija „Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“

DSC 0378U organizaciji Hrvatske obrtničke komore, a pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva pravosuđa, u prostorijama Hrvatske obrtničke komore održana je 5. Međunarodna konferencija „Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“.

Četvero djelatnika/ica institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova nazočilo je edukaciji vezano za medijaciju te steklo osnove medijativnog rješavanja sporova, a koja su primjenjiva u postupanju i ispitnom postupku institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

U pozdravnom govoru Damir Kontrec, predsjednik Suda časti Hrvatske obrtničke komore i Centra za mirenje pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, istaknuo je potrebu za alternativnim načinima rješavanja sporova. Uvodne govore održali/e su Nadica Žužak, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, Zoran Pičuljan, zamjenik ministra uprave te Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, koji/e su istaknuli/e aktivnosti iz svog resora vezano uz alternativno rješavanje sporova. Konferenciju je otvorila Sandra Atruković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa, iznijevši zakonodavni okvir vezano uz problematiku mirenja u Hrvatskoj.

U prvom dijelu konferencije koji se odnosio na alternativno rješavanje sporova, medijaciju i europsku praksu, izlaganja je održala Ines Hartwig iz Europske komisije, a vezano uz učinkovito pravosuđe u EU i alternativno rješavanje sporova. Gernot Winter, izvršni direktor Winter Leadership GmbH, Austrija, osvrnuo se na medijaciju u Austriji, posebice vezano uz trgovačku medijaciju, a Laure Anne Copel iz Komore trgovaca i obrtnika Francuske osvrnula se na medijaciju u Francuskoj i usluge Komore (rješavanje sporova proizvođača i medijaciju sa kreditorima). Vedran Ceranić iz Visokog učilišta Effectus osvrnuo se na medijaciju u postupku javne nabave, a Aleš Chamrad, arbitar iz Češke, govorio je o alternativnom rješavanju sporova i medijaciji u Češkoj.

U drugom dijelu konferencije govorilo se o medijaciji kao dodatnoj profesiji, a izlaganja su održali/e Vesna Lazić sa Sveučilišta u Rijeci, Suzana Kolesar, tajnica Suda časti HOK-a i Centra za mirenje pri HOK-u, Kitty Duell, medijatorica iz Nizozemske te Jelena Uzelac sa Visokog učilišta Effectus.