Sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava

mrmsPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se s ministrom rada Mirandom Mrsićem i njegovom pomoćnicom marinom Kasunić Peris u prostorijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Tema konzultativnog sastanka je bila razmjena mišljenja o načinima uređenja pojedinih instituta predviđenih prijedlogom Zakona o radu, koji je sada pred drugim čitanjem u Hrvatskom saboru, s obzirom da je pravobraniteljica na zakonski prijedlog iznijela određene primjedbe te iste svojevremeno uputila resornom ministarstvu, objavila ih na svojoj web-stranici i prezentirala na saborskoj tematskoj sjednici.

Primjedbe su se osobito odnosile na zaštitu i poboljšanje položaja mladih žena, trudnica, majki te samohranih roditelja u radnom odnosu i na tržištu rada, kao i na odredbe o radnom vremenu te pitanju otkaza i otkaznih rokova trudnicama, ženama na rodiljnom ili roditeljskom dopustu i dr.

Tijekom sastanka pravobraniteljica je navela kako opisanu problematiku prvenstveno poznaje iz ciljano provedenih istraživanja o položaju i problemima trudnica i majki mlljt. djece koje su u radnom odnosu ili na tržištu rada, te osobito iz pritužbi, odnosno konkretnog rada s strankama.

Ministar Mrsić i pomoćnica ministra Kasunić Peris su sa svoje strane obrazlagali sporne institute.

Dogovorena je daljnja suradnja i razmjena mišljenja i prijedloga u postupku izrade teksta zakona.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik pravobraniteljice Goran Selanec, kao i voditeljica stručne službe pravobraniteljice Sanja Oluški Radaković.