Ostala

Održan okrugli stol o provedbi Kodeksa o postupanju u borbi protiv nezakonitog govora mržnje na Internetu

ULJPPNMDanas je u Zagrebu, u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH (dalje u tekstu: Ured), održan okrugli stol pod nazivom „Provedba Kodeksa o postupanju u borbi protiv nezakonitog govora mržnje na Internetu“.

Kodeks, objavljen 31. svibnja 2016., je svojevrstan ugovor sklopljen između Europske komisije i četiri velika IT poduzeća - Facebooka, Microsofta, Twittera i YouTubea - kojim se ona obvezuju da će nastojati spriječiti masovno širenje nezakonitoga govora mržnje na Internetu, odnosno na svojim internetskim platformama.

Opširnije...

Održana završna konferencija IPA 2012 projekta „Potpora vijećima nacionalnih manjina na lokalnoj razini“

IPA projektDanas je u Kući Europe u Zagrebu održana završna konferencija IPA 2012 projekta „Potpora vijećima nacionalnih manjina na lokalnoj razini“, kojeg je proveo Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s tvrtkama WYG savjetovanje d.o.o. i TECHED savjetodavne usluge d.o.o.

Opširnije...

Javna rasprava o Povelji o raznolikosti Hrvatska

poveljaoraznolikostiU organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj održana je javna rasprava o inicijativi za donošenje Povelje o raznolikosti Hrvatska. Uvodničarke, ravnateljica HR PSOR-a Mirjana Matešić i zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter, predstavile su projekt donošenja Povelje za Republiku Hrvatsku i njezine pozitivne učinke u drugim državama članicama Europske unije, kao i zakonsku regulativu na kojoj je ista osnovana. Na tekstu Povelje radila je grupa stručnjaka/inja iz različitih državnih sektora, predstavnika/ica nevladinog i poslovnog sektora. Svrha Povelje je potaknuti kompanije da u svim područjima svoga djelovanja promiču politiku raznolikosti i jednakih mogućnosti, od postupka zapošljavanja i usavršavanja zaposlenika/ca sve do odabira klijenata i dobavljača.

Opširnije...

Ciljana i rana procjena potreba i podrška žrtvama kaznenih djela

Ciljana potreba zrtava 13-06-2017U vijećnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana je završna konferencija projekta naziva “Ciljana i rana procjena potreba i podrška žrtvama kaznenih djela” koji provodi Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Hrvatskim pravnim centrom i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Opširnije...

Festival preventivno-edukativnih filmova o sigurnosti – „Blue Carpet“

Blue CarpetPravobraniteljica je sudjelovala na otvorenju Festivala preventivno-edukativnih filmova o sigurnosti – „Blue Carpet“ u organizaciji Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova RH. Festival je organiziran u suradnji s partnerima iz njemačke Savezne pokrajine Baden-Wurttemberg uz podršku Ureda časnika za vezu njemčake Savezne policijeVeleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu.

Opširnije...

Festival preventivno-edukativnih filmova o sigurnosti – „Blue Carpet“

Blue CarpetPravobraniteljica je sudjelovala na otvorenju Festivala preventivno-edukativnih filmova o sigurnosti – „Blue Carpet“ u organizaciji Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova RH. Festival je organiziran u suradnji s partnerima iz njemačke Savezne pokrajine Baden-Wurttemberg uz podršku Ureda časnika za vezu njemčake Savezne policijeVeleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu.

Opširnije...

Međunarodna konferencija Pučke pravobraniteljice

puka saborPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjeluje na međunarodnoj konferenciji „Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi“ koju je u Hrvatskom saboru organizirala Pučka pravobraniteljica povodom 25 godina od donošenja Zakona o pučkom pravobranitelju i osnivanja institucije pučkog pravobranitelja. Na konferenciju su pozvani predstavnici/e neovisnih institucija koje se bave zaštitom i promocijom ljudskih prava, povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, direktor Agencije EU za temeljna prava (FRA) te predstavnici međunarodnih mreža za ljudska prava iz Njemačke i Irske.

Opširnije...

Radni sastanak partnerskih institucija u novom EU projektu

1sastanakWEBU uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je prvi sastanak s partnerima na započetom EU projektu 'Prema učinkovitijoj zaštiti: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama'. Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a financiran je programom Europske komisije koji se bavi ulogom pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. Partnerica na projektu je Ženska soba – Centar za seksualno nasilje, a pridružene partnerice i partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo. Na sastanku su predstavljene projektne aktivnosti u narednih 30 mjeseci trajanja projekta i dogovoreni prvi koraci realizacije i suradnje.

Opširnije...

Okrugli stol povodom Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u

DjevojkeiICTPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na trećem okruglom stolu koji je povodom obilježavanja "Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u" organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u cilju promicanja ICT zanimanja kod djece već u najranijoj dobi, posebice djevojčica predškolske i osnovnoškolske dobi, radi razvoja informatičkih vještina s krajnjim ciljem njihovog odabira profesije i zaposlenja u ICT sektoru.

Opširnije...

Dogovorena edukacija djelatnika MORH-a i Oružanih snaga RH

morh 500posao edukacija za webNa inicijativu Ministarstva obrane održan je zajednički sastanak pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić s predstavnicama Ministarstva obrane u cilju razmjene iskustava i jačanja daljnje suradnje, posebice u području provođenja edukacija iz prepoznavanja i prevencije obiteljskog nasilja, spolnog uznemiravanja te provedbe načela ravnopravnosti spolova u okviru Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Opširnije...

Predstavljanje "Pro bono" biltena i predavanje o besplatnoj pravnoj pomoći

probonobiltenU auli Sveučilišta u Zagrebu održana je  promocija 8. broja biltena Pravne klinike Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu „Pro bono“ u kojem je stavljen naglasak na krizu u kojoj se nalazi sustav besplatne pravne pomoći u Hrvatskoj. Od smanjenja izdvajanja za ovaj institut u Državnom proračunu, preko nejasnih kriterija dodjeljivanja i raspodjele sredstava, do nerealnih i nemogućih rokova natječaja za njihovu dodjelu i trošenje – problem se proširio.

Opširnije...

Dogovor s glavnim ravnateljem policije o nastavku suradnje

SastanakPRS ravnateljpolicPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se u svom uredu s glavnim ravnateljem policije Markom Srdarevićem i policijskom službenicom za stratešku međunarodnu policijsku suradnju Ivom Balgač. Razgovaralo se o osnivanju posebne Radne skupine za praćenje femicida koju Pravobraniteljica okuplja u okviru inicijative posebne izvjestiteljice UN-a za nasilje nad ženama,  njegove uzroke i posljedice, Dubravke Šimonović, a vezano za koju je Pravobraniteljica organizirala regionalnu konferenciju krajem prošle godine.

Opširnije...

I. međunarodna konferencija "Žena osnažuje ženu"

ZeneosnazujuzenePravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je pozdravni govor na I. međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Žena osnažuje ženu“ koju su pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora mr.sc. Bože Petrova organizirale saborska zastupnica za albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku manjinu Ermina Lekaj Prljaskaj i predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije Sanela Kantarević.

Opširnije...

Pravobraniteljica na sjednici Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju

logo azvo 16032012 1Na poziv Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, Pravobraniteljica je sudjelovala na 25. sjednici Odbora s ciljem da njegove članove informira o iskustvima rada na slučajevima uznemiravanja i spolnog uznemiravanja. Naime, sa sviješću o širokoj rasprostranjenosti ovog problema u akademskoj zajednici, Odbor je pozvao Pravobraniteljicu i profesoricu Maju Mamulu, voditeljicu Centra za žrtve seksualnog nasilja – Ženska soba, kako bi pokušali doznati što više o zakonodavnom okviru, načinima postupanja po prijavama te o iskustvima žrtava spolnog uznemiravanja, a sve s ciljem unaprjeđenja mehanizama suzbijanja spolnog uznemiravanja i zlostavljanja među studentima i profesorima te općenito unutar akademske zajednice.

Opširnije...

Dodjela MAMFORCE certifikata i panel diskusija

Ina1Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je danas na svečanoj dodjeli MAMFORCE certifikata koji je dodjeljen Vip-u, PBZ banci i INA-i. U okviru ceremonije, održana je i panel diskusija "Od raznolikosti do uključivanja" kojoj je uvodničarka bila pravobraniteljica. U izlaganju je predstavila EU projekte kojih je nositeljica ("Uklanjanje staklenog labirinta", „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“) te naglasila rezultate istraživanja koje je provela o zastupljenosti žena i muškaraca na rukovodećim i upravljačkim pozicijama i položaju trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada.

Opširnije...