Ostala

Pravobraniteljica se u Osijeku sastala sa zamjenikom načelnika PU osječko-baranjske

Osijek1710webUoči početka dvodnevne edukacije policijskih službenika/ca koju Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova provodi u sklopu EU projekta "Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama", a koja se održava u Osijeku 17. i 18. listopada 2019., pravobranitejica za ravnopravnost polova, Višnja Ljubičić, sastala se sa zamjenikom načelnika PU osječko-baranjske, Darijom Premecom, glasnogovornikom Zoranom Konom i načelnicom Odjela za maloljetničku delikvenciju, Višnjom Mioč. Razgovaralo se o problematici nasilja prema ženama na lokalnoj razini te aktivnostima projekta.

Opširnije...

Okrugli stol u povodu Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima

trgovanjeljudimawebPovodom obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima (18. listopada), Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske je u prostorijama Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj organizirao okrugli stol na temu „Trgovanje u svrhu seksualnog i radnog iskorištavanja djece i mladih – primjeri iz prakse“. Uvodno izlaganje održala je Monica Gutierrez Arques ispred Agencije Europske unije za temeljena prava (FRA) na temu „Children deprived of parental care found in an EU Member State other than their own“, nakon čega su uslijedila izlaganja Ivane Buljan Ajelić, zamjenice Pravobraniteljice za djecu, Dijane Rizvić, sutkinje Općinskog kaznenog suda u Zagrebu te predstavnika/ica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstva unutarnjih poslova.

Opširnije...

Sastanak na temu istraživanja o ravnopravnosti spolova u rukometu mladih

Sastanak sa Zrinkom i LidijomPravobraniteljica Višnja Ljubičić je zajedno sa savjetnikom Josipom Grgićem održala sastanak sa suradnicama na istraživanju o ravnopravnosti spolova u rukometu mladih, profesoricom s Hrvatskih studija u Zagrebu Zrinkom Greblo Jurakić i predstavnicom Hrvatskog rukometnog saveza Lidijom Bojić-Ćaćić.

 

Opširnije...

Pravobraniteljica podržala konferenciju o mentalnom zdravlju

mentalnozdravljePovodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada), Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Udrugom za psihosocijalnu pomoć „Susret“ i udrugom „Ludruga“ organizirala je u hotelu Panorama konferenciju pod nazivom „Mentalno zdravlje! Modeli oporavka u zajednici. Gdje smo?“ Cilj konferencije je iniciranje platforme za umrežavanje različitih dionika neophodnih za međusektorsku suradnju u području mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj. Na konferenciji su sudjelovali/e predstavnici/e institucija (ministarstava, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Grada Zagreba), organizacija civilnog društva te liječnici/ice koji se bave mentalnim zdravljem kao i stručnjaci po iskustvu (peer osobe) koji/e su iznosili/e vlastita iskustva vezano uz zaštitu mentalnog zdravlja.

Opširnije...

U Remetincu održana edukacija zatvorskih službenika/ca o pravima transrodnih osoba

zatvor i transrodniPravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji s udrugom koja se bavi promicanjem i zaštitom prava trans, inter i rodno varijantnih osoba – TransAid, u Centru za izobrazbu, Ministarstva pravosuđa, Uprave za zatvorski sustav i probaciju, a koji se nalazi u krugu Zatvora u Zagrebu, održala je danas predavanje na temu: “Izobrazba službenika – prava i specifičnosti rada s trans-spolnim, transrodnim i rodno nenormativnim osobama”. Povod za edukaciju bile su preporuke Pravobraniteljice koje su proizašle iz rada na zaštiti prava transrodnih osoba, neki od kojih su se, zbog svojih loših iskustava iz zatvorskog sustava, prituživali Pravobraniteljici zbog diskriminacije utemeljene na rodnom identitetu. 

Opširnije...

Dogovoren nastavak suradnje s Centrom za izobrazbu Ministarstva pravosuđa

zatvor - upraviteljica centra za izobrazbuPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić sastala se danas sa Smiljkom Baranček, upraviteljicom Centra za izobrazbu Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa. Na sastanku se osim o dogovorenoj sustavnoj izobrazbi zatvorskih službenika o pravima i položaju transrodnih osoba, razgovaralo i nadležnostima i načelima zaštite građana/ki od spolne diskriminacije, o načinu rješavanja pritužbi na spolnu diskriminaciju, kao i o problematici vezanoj uz zatvorski sustav te općem deficitu vezanom uz edukaciju.

Opširnije...

Sastanak s načelnikom Policijske akademije

sastnacelnikPAwebU Policijskoj akademiji održan je sastanak na kojem su uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, Višnju Ljubičić, načelnicu Službe općih poslova Pravobraniteljice, Mladenku Morović, te pravne savjetnike Pravobraniteljice, Kristijana Keveševića i Nebojšu Paunovića, bili prisutni načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i pomoćnica načelnika dr. sc. Davorka Martinjak. Sastanak je upriličen uoči početka 2. po redu od 9 edukacijskih radionica koje se, u organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, održavaju u Zagrebu, Splitu i Osijeku za suce i sutkinje općinskih i županijskih sudova, državne odvjetnike i odvjetnice te policijske djelatnike i djelatnice, a u sklopu EU projekta 'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama'. Razgovaralo se o važnosti edukacije kao preventivnog mehanizma u borbi protiv nasilja prema ženama i femicida, kao i o međusektorskoj suradnji i sustavnom rješavanju problema rodno uvjetovanog nasilja.

Sastanak u Splitu s načelnikom PU splitsko-dalmatinske

sdzupanijaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sastala se u Splitu s načelnikom PU splitsko-dalmatinske, Draženom Vitezom, načelnikom Sektora kriminalističke policije Antom Matkovićem i voditeljicom Odjela maloljetničke delinkvencije Marijanom Todorić. Održan je radni sastanak na kojem je, između ostalog, pravobraniteljica dala inicijativu da se ubuduće, u suradnji sa svim institucijama uključenim u problematiku nasilja u obitelji, glavnina truda i aktivnosti uloži u prevenciju nasilja na način da se nasilje pokuša spriječiti liječenjem počinitelja od ovisnosti te edukacijom, kako potencijalnih počinitelja, tako i žrtava, a sve u cilju smanjenja pojavnosti nasilja u obitelji. Inicijativa pravobraniteljice je prihvaćena od strane načelnika PU Splitsko-dalmatinske te su obje strane izrazile namjeru za nastavkom dosadašnje uspješne suradnje.

Sudjelovanje na konferenciji "Prava žrtve - osiguranje mjera zaštite"

pravazrtvePovodom obilježavanja šeste godine rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006, te trinaeste godišnjice osnivanja Udruge za podršku žrtvama i svjedocima održana je konferencija pod nazivom „Prava žrtve – osiguranje mjera zaštite“. Cilj konferencije je dozvoliti svim sudionicima osvrt na aktualnu praksu u odnosu na pravni okvir osiguranja mjera zaštite žrtava te pružanja podrške žrtvama i svjedocima u Hrvatskoj.

Opširnije...

Pravobraniteljica se uključila u savjetovanje o Nacrtu prijedloga Strategije demografskog razvoja Grada Zagreba za razdoblje od 2019. do 2031.

StrategijademografGradaZGPravobraniteljica za ravnopravnost spolova uključila se u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Strategije demografskog razvoja Grada Zagreba za razdoblje od 2019. do 2031. i Akcijskog plana provedbe mjera gradske demografske politike (dalje u tekstu: Strategija). Uz to što je pohvalila izradu Strategije i planirane mjere, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je predlagatelju uputila određene prijedloge i primjedbe u cilju ostvarenja što bolje demografske politike Grada Zagreba. Pravobraniteljica je ukazala na negativan učinak koji bi Odluka o novčanoj pomoći za roditelja-odgojitelja dugoročno mogla imati za dio žena, posebno u pogledu njihovog položaja na tržištu rada te općenito u društvu, s obzirom da uslijed korištenja mjere dugotrajno izbivaju s tržišta rada te im je otežan ponovni povratak. 

Opširnije...

Pravobraniteljica podržala "The coklje fest" u Otočcu

thecokljefestWEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je u Otočcu na festivalu „The coklje fest Otočac 2019.“ koji je uz ostale uzvanike/ce otvorila pozdravnim govorom naglasivši značaj žena u ruralnim područjima te potrebu unaprjeđenja njihovog statusa. Organizatori festivala su KUBS Baštinica, Poklon galerija Danijela Tonković i Book cafe Paradiso, a pokrovitelj TZG Otočac. Projekt je financiran putem natječaja Odvažna – programa ekonomskog osnaživanja žena koji provodi Zaklada Solidarna uz donatorsku potporu  tvrtke IKEA i Mastercard te partnersku podršku Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova aktivno je sudjelovala u odabiru finalistkinja potpora natječaja Odvažna u okviru kojeg je jedna od dobitnica bila i Tamara Jurković iz Book cafe-a Paradiso iz Otočca. Na festivalu su se predstavile žene ovog ruralnog kraja. Glavni cilj festivala bio je promovirati inovativne i originalne suvenire Gacke, Like i Krbave kako bi žene koje ih izrađuju, a koje su često pripadnice marginaliziranih skupina, doprinijele vlastitom osnaživanju kao i unaprjeđenju lokalne zajednice.

Opširnije...

Sastanak pravobraniteljskih institucija s ministricom znanosti i obrazovanja

sastDivjakwebU Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak pravobraniteljskih institucija s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak i njezinim suradnicama/ima. Na sastanku je sudjelovala pravobraniteljica Višnja Ljubičić i njezini savjetnici Josip Grgić i Nevenka Sudar, te koordinatorica EU projekta Sanda Brumen. Također su sudjelovale pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te suradnice/i ministrice znanosti i obrazovanja: državna tajnica Branka Ramljak, pomoćnica ministrice Lidija Kralj, načelnik Darko Tot te savjetnici Sanja Horvatić i Marko Košiček.

Opširnije...

Sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji “Europa, svijet, Hrvatska” u Rijeci

RijekasvibanjU organizaciji Sveučilišta u Rijeci, TD Rijeka 2020 i Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo te u suradnji s mrežom Culturelink, Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba i Opservatorijem za kulturne politike iz Grenoblea u Francuskoj, održana je u Rijeci dvodnevna međunarodna konferencija o modelima kulturne suradnje na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini. Okupljenima su se obratili Tvrtko Jakovina, predsjednik upravnog odbora Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci Alen Ružić, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović i direktorica TD-a Rijeka 2020 Emina Višnić, a na konferenciji je u različitim raspravama sudjelovalo više od 40 hrvatskih i inozemnih profesora/ica, istraživača/ica te predstavnika/ica kulturnih institucija koji/e će voditi okrugle stolove, panel rasprave, predavanja i radionice, okupilo se više od 180 kulturnih djelatnika/ca iz Europe i svijeta te predstavnika/ca mnogobrojnih hrvatskih i europskih gradova.

Opširnije...

Održana 12. sjednica Odbora za praćenje Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“

Sv Martin na Muri - web objavaU Svetom Martinu na Muri održana je 12. sjednica Odbora za praćenje Operativnog programa "Konkuretnost i kohezija“, koji sadrži mjere i aktivnosti za korištenje Europskih strukturnih i investicijskih fondova u razdoblju 2014.-2020. godine. Temeljen na kohezijskoj politici EU ovaj program doprinosi cilju Ulaganje za rast i radna mjesta u znanstvenoj, socijalnoj i obrazovnoj infrastrukturi. Radi postizanja gospodarske i socijalne kohezije program je osmišljen kroz deset područja ulaganja temeljena na horizontalnim načelima koja se ugrađuju u pozive za dodjelu bespovratnih sredstava, a koja obuhvaćaju promicanje ravnopravnosti spolova, prava osoba s invaliditetom i održivi razvoj.

Opširnije...

Održan sastanak s predstavnicima/ama MORH-a i Oružanih snaga RH

MORHPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i savjetnica Gordana Gradinščak-Kovačević primili su na sastanak predstavnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH brigadira Maria Kauzlarića, brigadirku Vesnu Trut, brigadira Dražena Keser, satnicu Idu Šintić Verem i državnu službenicu Katarinu Adžić.

Opširnije...

Više članaka ...

 1. Predavanje sucima i sutkinjama disciplinskih sudova MUP-a o suzbijanju rodno uvjetovanog nasilja
 2. Sudjelovanje na konferenciji „10 godina primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj“
 3. Pravobraniteljica u Gavelli sudjelovala na panelu "Je li obiteljsko nasilje problem čitavog društva?"
 4. Sudjelovanje na konferenciji #Ovajputglasam Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj
 5. Pravobraniteljica na panelu Festivala tolerancije
 6. Promocija dobitnica potpora u okviru programa za ekonomsko osnaživanje žena
 7. Pravobraniteljica na Policijskoj akademiji održala predavanje o suzbijanju rodno-uvjetovanog nasilja
 8. Sudjelovanje na tribini Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež
 9. Dogovor o volontiranju studenata i studentica Pravne klinike
 10. Posjet Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu (Porin)
 11. Sastanak u MUP-u u vezi Pravilnika o načinu provedbe zaštitnih mjera
 12. Sudjelovanje na skupu "Razumna prilagodba u sustavu zdravstva"
 13. Pravobraniteljica sudjelovala na konferenciji "Ravnopravnost je bolja za sve"
 14. Sudjelovanje na tribini u Sisku "Jesmo li uistinu ravnopravne?"
 15. Pravobraniteljica sudjelovala na skupu Hrvatske evaluatorske mreže
 16. Predavanje polaznicima tečaja Centra za izobrazbu Uprave za zatvorski sustav i probaciju
 17. Sastanak kod predsjednice Republike Hrvatske
 18. Predstavljanje rezultata projekta „Unapređenje sustava podrške iz perspektive žrtava kaznenih djela"
 19. Predstavljanje novih članica Baze poslovnih žena
 20. Tribina "Neprihvatljiva ponašanja mladih na društvenim mrežama i internetu"