Ostala

Sudjelovanje na sastanku na temu Akcijskog plana EU za ravnopravnost spolova

min vanjskih poslovaU prostorijama Ministarstva vanjskih i europskih poslova (dalje u tekstu: MVEP) dana 16. srpnja 2020. godine održan je sastanak na temu suradnje u okviru provedbe postojećeg te izrade i provedbe budućeg Akcijskog plana EU-a za ravnopravnost spolova vezanog uz vanjske odnose EU (tzv. EU Gender Action Plan) na kojemu je, uz predstavnike MVEP-a i Ureda za ravnopravnost spolova, kao predstavnik institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sudjelovao Kristijan Kevešević, zamjenik pravobraniteljice.

Opširnije...

Predstavljene dobitnice Programa ekonomskog osnaživanja žena

solidarna2020U Zagrebu su predstavljene dobitnice Programa ekonomskog osnaživanja žena ODVAŽNA, usmjeren na podršku i promociju društveno odgovornog poduzetništva čije su nositeljice žene. Predstavnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sudjelovala je u evaluaciji (138) prijavljenih projekata od kojih su u uži krug izabrane 23 finalistkinje. Procjenjivala je projekte prema jednom od kriterija očekivanog društvenog, ekološkog i ekonomskog učinka poduzetničkog projekta, s naglaskom na relevantnost projekta za ekonomsko osnaživanje posebno ranjivih skupina žena na tržištu rada (žene pripadnice nacionalnih manjina, žene iz nerazvijenih područja, mlade žene, starije žene, niže obrazovane žene, žene s invaliditetom i žene s kroničnim bolestima, žene s iskustvom nasilja, azilantkinje i druge skupine žena koje imaju otežan položaj na tržištu rada).

Attachments:
Download this file (Progressive magazin, 1.7.2020..pdf)Progressive magazin, 1.7.2020..pdf[ ]138 Kb
Opširnije...

Predavanje u sklopu specijalističkog tečaja za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji

Policijska akademijaU okviru specijalističkog policijskog tečaja za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji, organiziranog u sklopu Policijske akademije za XVIII. naraštaj polaznika, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Kristijan Kevešević je u okviru međuinstitucionalne suradnje održao online predavanje na temu djelokruga institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i aktivnosti na području suzbijanja nasilja u obitelji.

Opširnije...

Poziv za ispunjavanje upitnika: „Organisational Planting Parenting - iskustva majki na rukovodećim pozicijama kroz fazu trudnoće, rodiljnog i roditeljskog dopusta i povratka na radno mjesto“

plantingparentingPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dogovorila je suradnju s direktoricom tvrtke Kapsula komunikacije j.d.o.o., Ivanom Peršin, u aktivnostima usmjerenim pružanju potpore majkama koje su se vratile na radno mjesto nakon korištenja prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora. Radi se o programu Organisational Planting Parenting koji za cilj ima kreiranje sustava potpore za žene majke (u kasnijoj fazi programu se priključuju i očevi) u organizacijama kroz tri faze: fazu trudnoće, fazu rodiljnog i roditeljskog dopusta te fazu povratka/reintegracije na radno mjesto.

Opširnije...

Stručna rasprava za članice Foruma žena SDP o položaju žena u svijetu rada

iwd2020webPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, odazvala se pozivu predsjednice Foruma žena SDP-a da kao jedna od panelistica sudjeluje na stručnoj raspravi koju je o položaju žena na tržištu rada organizirao Forum u povodu Međunarodnog dana žena. U okviru stručne rasprave za članice Foruma žena SDP-a pravobraniteljica je govorila o pritužbama koje institucija Pravobraniteljice zaprima od građana i građanki, među kojima se najveći postotak već godinama odnosi upravo na tržište rada, radne uvjete i socijalnu sigurnost. Osvrnula se i na pitanja usklađivanja obiteljskkog i poslovnog života u cilju uspostave veće ravnopravnosti žena i muškaraca, o jazu u plaćama i mirovinama, o staklenom stropu, odnosno vertikalnoj i horizontalnoj segregaciji temeljem spola, o seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu te o dobi i majčinstvu kao najvećim preprekama za žene na tržištu rada.

 

Održan Forum Saveza za rodnu ravnopravnost

savezzarodnuUoči Međunarodnog dana žena, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj organizirao je Forum Saveza za rodnu ravnopravnost u suradnji s Uredom EU Parlamenta u Hrvatskoj i Veleposlanstvom kraljevine Švedske. Naime, grupa kompanija predvođena IKEA Hrvatska inicirala je prije godinu dana osnivanje Saveza za rodnu ravnopravnost s ciljem aktivnog doprinosa pozitivnim promjenama u postizanju rodne ravnopravnosti na radnom mjestu. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podržala je ovu inicijativu unaprjeđenja radnih sredina rodno uravnoteženim radnih okruženja te osnaživanja lokalne zajednice na području rodne ravnopravnosti. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ima izuzetno dobru suradnju s IKEA Hrvatska, sudjelovala je na njihovim konferencijama „Ravnopravnost je bolja za sve“ i programima za ekonomsko osnaživanje žena u okviru kojeg su dodijeljene potpore poduzetnicama.

Opširnije...

Sudjelovanje na sastanku Koordinacije za azil

azil2020U organizaciji Hrvatskog pravnog centra dana održan je prvi ovogodišnji sastanak Koordinacije za azil na temu: „Pružanje socijalnih uslugama osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita“. Ukazano je da ostvarenje socijalnih prava osoba pod međunarodnom zaštitom ovisi o mjestu stanovanja. Izvršena je analiza četiri grada – Karlovac, Sisak, Zadar i Zagreb u kojima su smještene osobe, a kojima je odobrena međunarodna zaštita te su iznijete preporuke za unaprjeđenje sustava socijalne skrbi. 

Opširnije...

Sastanak vezano uz suradnju oko potpore majkama nakon povratka na posao

kapsulakomunikacWEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sastala se s direktoricom tvrtke Kapsula komunikacije j.d.o.o., gđom Ivanom Peršin, a vezano uz dogovor oko buduće suradnje u aktivnostima usmjerenima pružanju potpore majkama koje su se vratile na radno mjesto nakon korištenja prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora. Planirane aktivnosti u fokusu imaju podizanje svjesnosti majčinstva u poslovnom okruženju pri čemu je naglasak na prikupljanju iskustava žena u organizacijama (na rukovodećim pozicijama) kroz faze trudnoće, rodiljnog i roditeljskog dopusta te integracije, odnosno povratka na radno mjesto. Jedna od aktivnosti je definiranje potreba žena koje prolaze iskustvo majčinstva u poslovnom okruženju te istraživanje pod nazivom Organisational Planting Parenting.

Opširnije...

Sudjelovanje na tribini "Prevencija i detekcija rodno-uvjetovanog nasilja u radu s migrantskom populacijom"

migrantiPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na tribini „Prevencija i detekcija rodno-uvjetovanog nasilja nad ženama i djecom migrantske populacije“ koju je u Zagrebu organizirao Medecins du Monde Belgique. Pravobraniteljica je predstavila zakonodavni okvir Republike Hrvatske vezano za zaštitu žena migrantske populacije. Istaknula je da kontinuirano prati ukupnu politiku odobravanja međunarodnih zaštita te pitanja integracije stranaca, a posebno u kojoj se situaciji nalaze žene izbjeglice i tražiteljice međunarodne zaštite na području Republike Hrvatske. Osobama ženskog spola se i dalje razmjerno više odobrava međunarodnih zaštita u odnosu na osobe muškog spola. Pravobraniteljica smatra da bi prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti valjan razlog za traženje i odobravanjue međunarodne zaštite trebale imati sve one društvene skupine i pojednici/ke koji/e su u svojim domicilnim državama proganjani/e kao žrtve rodno utemeljenih oblika nasilja.

Opširnije...

U Remetincu održana četvrta edukacija zatvorskih službenika/ca o pravima transrodnih osoba

fotka trans remeitanec 4Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji s udrugom koja se bavi promicanjem i zaštitom prava trans, inter i rodno varijantnih osoba – TransAid, u Centru za izobrazbu Ministarstva pravosuđa, Uprave za zatvorski sustav i probaciju, a koji se nalazi u krugu Zatvora u Zagrebu, održala je danas četvrto predavanje zatvorskim službenicama i službenicima na temu: “Izobrazba službenika – prava i specifičnosti rada s trans-spolnim, transrodnim i rodno nenormativnim osobama”. Povod za edukaciju bile su preporuke Pravobraniteljice koje su proizašle iz rada na zaštiti prava transrodnih osoba, neki od kojih su se, zbog svojih loših iskustava iz zatvorskog sustava, prituživali Pravobraniteljici zbog diskriminacije utemeljene na rodnom identitetu.

Opširnije...

Sastanak s članicom Programskog vijeća HRT-a

LidijaGaparoviHRTPVPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sastala se s članicom Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije, Lidijom Gašparović kako bi je detaljnije upoznala s dosadašnjim praćenjem rada i analizom programskih sadržaja HRT-a sukladno obvezama HRT-a prema Zakonu o ravnopravnosti spolova i drugim zakonima koji se odnose na medije, kao i Ugovora između HRT-a i Vlade RH za razdoblje od 1.1.2018.-31.12.2022. Dogovorena je suradnja po pitanjima zagovaranja načela ravnopravnosti spolova, suzbijanja spolnih stereotipa i seksizma u programima HRT-a.

Sastanak s Deloitte Hrvatska

deloittePravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se u svom uredu s predstavnicama tvrtke Deloitte d.o.o.: Helenom Schmidt, partnericom u odjelu poreznog savjetovanja i voditeljicom SheXO inicijative u Hrvatskoj te Višnjom Matković, menadžericom u odjelu marketinga. Predstavljen je SheXO klub, klub poslovnih žena koji je Deloitte Hrvatska osnovao SheXO s ciljem povezivanja vodećih žena hrvatskog poslovnog i javnog života te istraživanje „Žene u poslovnom svijetu“ koje je provedeno u organizaciji Deloittea i HUP-a od listopada do prosinca 2018. godine te prikazuje stavove i razmišljanja 186 žena i muškaraca, menadžera/ica na vodećim pozicijama tvrtki i financijskih institucija, s posebnim naglaskom na razvoj poduzetništva žena. 

Opširnije...

Predavanje polaznicima temeljnog tečaja Centra za izobrazbu Uprave za zatvorski sustav i probaciju

remetinac pravosudna 1Slijedom dosadašnje uspješne, kontinuirane i višegodišnje suradnje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova s Centrom za izobrazbu Ministarstva pravosuđa Uprave za zatvorski sustav i probaciju, pravni savjetnik pravobraniteljice, Nebojša Paunović, održao je predavanje polaznicima/cama temeljnog tečaja za vježbenike/ice i službenike/ice pravosudne policije odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima. Program temeljnog tečaja redovno uključuje i predavanja o nadležnostima i ovlastima Pravobraniteljice za ravnopravnosti spolova te o načinima zaštite prava kroz ured Pravobraniteljice.

Opširnije...

Održana konferencija "Data Protection Day 2020 - Facing New Challenges"

ukljuivodigitalnoAgencija za zaštitu osobnih podataka i Tajništvo hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije organizirali su europsku konferenciju Data Protection Day 2020 - Facing New Challenges uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Na konferenciji su okupljeni stručnjaci i stručnjakinje za zaštitu podataka i privatnosti te predstavnici Europske komisije, Europskog nadzornika za zaštitu podataka i Europskog odbora za zaštitu podataka. Izlaganja su obuhvatila teme iz područja zaštite podataka, online manipulacija, profiliranje i ciljano oglašavanje, primjene umjetne inteligencije u privatnom i javnom sektoru s naglaskom na pravne i etičke aspekte.

Opširnije...

Više članaka ...

 1. Sastanak s ravnateljicom Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravkom Brezak Stamać
 2. Pravobraniteljica posjetila Prihvatni centar za strance Ježevo
 3. Održana konferencija „Kako spriječiti seksualno uznemiravanje i zlostavljanje nad djecom u športu“
 4. U Remetincu održana treća edukacija zatvorskih službenika/ca o pravima transrodnih osoba
 5. Okrugli stol „Govor mržnje na internetu i mladi“
 6. Preventivni rad s muškim izbjeglicama i migrantima na rodno zasnovanom nasilju
 7. Stručna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama
 8. Sudjelovanje na okruglom stolu "Rodna ravnopravnost u politici plaća - problemi i moguća rješenja"
 9. Sastanak vezan za kriterije proširivanja Baze poslovnih žena
 10. U Remetincu održana druga edukacija zatvorskih službenika/ca o pravima transrodnih osoba
 11. Održana konferencija na temu UN-ovog globalnog cilja održivog razvoja vezano uz ravnopravnost spolova
 12. Sastanak u Trilju sa zamjenikom načelnika PU splitsko-dalmatinske i načelnikom PGP Trilj
 13. Sudjelovanje na 24. hrvatskom simpoziju osoba s invaliditetom
 14. Pravobraniteljica se u Osijeku sastala sa zamjenikom načelnika PU osječko-baranjske
 15. Okrugli stol u povodu Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima
 16. Sastanak na temu istraživanja o ravnopravnosti spolova u rukometu mladih
 17. Pravobraniteljica podržala konferenciju o mentalnom zdravlju
 18. U Remetincu održana edukacija zatvorskih službenika/ca o pravima transrodnih osoba
 19. Dogovoren nastavak suradnje s Centrom za izobrazbu Ministarstva pravosuđa
 20. Sastanak s načelnikom Policijske akademije