sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

JAVNA PRIOPĆENJA I IZJAVE PRS

Obavijest strankama

Logo faceU skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o mjerama zaštite od koronavirusa povodom ponovnog rasta broja zaraženih, molimo građanke i građane da se uredu Pravobraniteljice do daljnjega obraćaju isključivo putem elektroničke pošte (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), putem obrasca za prijavu diskriminacije, telefonskim putem (01 4848 100) ili putem pošte (Preobraženska 4/I, 10000 Zagreb).

Pravobraniteljica o problematici nasilja nad ženama "U mreži prvog"

Umreziprvog22 9Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je danas u emisiji „U mreži prvog“ HR1 povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom govorila je o raznim aspektima problematike rodno utemeljenog nasilja uključujući potrebu usklađivanje zakona s Konvencijom Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, nepovjerenje u sustav zbog izrazito niskih kazni, dvostrukom strahu koji su proživljavale žrtve nasilja u obitelji u vrijeme izolacije zbog pandemije covid-19 virusa, porast kaznenih djela nasilja u obitelji u prvih 6 mjeseci ove godine za 40% te osvrt na pojedinačne konkretne primjere poznate javnosti.

Opširnije...

Javno priopćenje povodom obilježavanja 22. rujna - Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

stop nasiljunadzenamaOdlukom od 15. listopada 2004. godine Hrvatski sabor proglasio je 22. rujna - Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama kao spomendan na dan kada je u zgradi Općinskog suda u Zagrebu, 22. rujna 1999. godine, Mato Oraškić usmrtio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu supruge od koje se razvodio Hajru Prohić i suprugu Gordanu Oraškić, te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Problematika nasilja prema ženama i nasilja u obitelji kontinuirano je u fokusu rada Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova bilo da se radi o postupanju po pritužbama žrtava, vlastitoj inicijativi ili kroz aktivno sudjelovanje u javnim raspravama i davanje prijedloga za poboljšanje zakona koji reguliraju zaštitu žrtava od nasilja i sankcioniranje počinitelja, kao i aktivnostima usmjerenima ka prevenciji nasilja. 

Opširnije...

Javno priopćenje povodom vrijeđanja novinarke od strane Željka Keruma

logoprsmaliPonovo svjedočimo neprimjerenom, vulgarnom i seksističkom verbalnom napadu muške javne osobe (Željka Keruma) na novinarku (Emu Branici). Potpuno je jasno da su psovke i vulgarnosti, kojima se bivši gradonačelnik i bivši saborski zastupnik poslužio u komunikaciji s novinarkom, imale i rodni predznak, odnosno da su svjesno od strane Željka Keruma bile utemeljene na spolu novinarke. Naime, iako bi u usporednoj situaciji Željko Kerum možda na jednak neprimjeren način vrijeđao i novinara, sigurno ga ne bi nazvao „štracom“, pejorativnim izrazom koji je vezan uz ženski spol. Ono što i ovaj slučaj ponovo pokazuje jest da su novinarke, kao žene, više na meti vrijeđanja od strane muških javnih osoba jer patrijarhalni društveni kontekst ih temeljem spola stavlja u poziciju lakših meta. Vrijeđanju novinarki temeljem spola pribjegavaju oni koji ne žele odgovarati na pitanja, jer budući da očito nemaju argumenata kojima bi obrazložili svoje stavove, pribjegavaju obrascu seksističkih uvreda kao obliku verbalnog nasilja kojim žele omalovažiti i zastrašiti novinarke.

Opširnije...

Intervju pravobraniteljice za portal Lupiga

LupigaPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je intervju za portal Lupiga.com na temu zdravstvene usluge prekida trudnoće. Govorila je o utjecaju korištenja prava na priziv savjesti u zdravstvenim ustanovama na mogućnost ostvarivanja prava na prekid trudnoće, o istraživanjima koje je provela proteklih godina, o pojavi ilegalnih prekida trudnoće, o suradnji s Ministarstvom zdravstva i drugim aspektima ove teme. Intervju je u cijelosti dostupan na portalu Lupiga.com.

Pravobraniteljica dala izjavu za portal Klikni.hr vezano uz nasilje nad ženama

klikni hrPravobraniteljica Višnja Ljubičić je za portal Klikni.hr dala izjavu na temu nasilja nad ženama. Pravobraniteljica je iznijela statističke podatke o nasilju nad ženama u 2019. godini, a koje je analizirala i u svojem Izvješću o radu za 2019. godinu te se osvrnula na postojeću politiku kažnjavanja počinitelja tih oblika nasilja. Naime Pravobraniteljica upozorava kako već godinama pravosuđe na bezuvjetne zatvorske kazne osuđuje manje od 10 posto počinitelja nasilja, dok su svi ostali osuđeni relativno blagim novčanim kaznama, odnosno uvjetnim zatvorskim kaznama. Stoga je od izuzetne važnosti i provoditi edukacije sudaca/sutkinja te državnih odvjetnika/ica. Iako obiteljsko nasilje seli iz sfere prekršajnog prava u sferu kaznenog prava, navedeno nikako nije pokazatelj uspješne i učinkovite borbe protiv rodno utemeljenog nasilja. Pravobraniteljica je navela i podatke o provedbi psihosocijalnog tretmana u 2019. godini istaknuvši kako skoro upola manje utrošenih sredstava od ukupno planiranih za ovu aktivnost, zasigurno ne doprinosi učinkovitom suzbijanju obiteljskog nasilja već, upravo suprotno, opisanim trendovima brutalizacije rodno utemeljenog nasilja. 

Članak na Klikni.hr

 

Izjava pravobraniteljice za Jutarnji list povodom prvog istospolnog para udomitelja djece

jutarnjilistlogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu Jutarnjem listu povodom prvog slučaja u kojem je istospolni par uspjeli dobio status udomitelja, a nadležni Centar za socijalnu skrb kod njih udomio dvoje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Pozdravila je odluku nadležnog Centra za socijalnu skrb da im dodijeli željeni status udomitelja i izrazila zadovoljstvo da je sustav konačno ispoštovao sve propise, kao i odluku Ustavnog suda, odnosno da je uklonjena diskriminatorna praksa s obzirom na seksualnu orijentaciju podnositelja zahtjeva za status udomitelja. Pravobraniteljica je od samog sam početka ukazivala na neravnopravan položaj u koji su dovedeni homoseksualni parovi te se zalagala da istospolni parovi moraju moći imati pravo ulaska u proceduru za dobivanje udomiteljskog statusa baš kao i heteroseksualni parovi. Pravni sustav je profunkcionirao i zakonski okvir je jednako primijenjen na sve obiteljske zajednice.

Attachments:
Download this file (Jutarnji_7_9_2020.pdf)Jutarnji_7_9_2020.pdf[ ]911 Kb
Opširnije...

Intervju pravobraniteljice za portal Reci.hr

ReciPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je intervju za portal Reci.hr. Dotaknula se više aspekata ravnopravnosti spolova, s posebnim naglaskom na rodno utemeljeno nasilje.

Intervju je u cijelosti objavljen u članku „Višnja Ljubičić: Nužno je uvesti stalnu edukaciju sucima, tužiteljima i policajcima o rodno uvjetovanom nasilju“.

Pratnja na porodu za rodilje za vrijeme epidemije virusa COVID-19

ChildbirthSlijedom brojnih zaprimljenih pritužbi na uskraćivanje prava na pratnju pri porodu za rodilje za vrijeme epidemije virusa COVID-19, Pravobraniteljica je pokrenula ispitni postupak i poduzela radnje iz svojih nadležnosti.

Opširnije...

Izjava pravobraniteljice za Dnevnik Nova TV na temu dekriminalizacije prostitucije

Nova TV dnevnikPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu za Dnevnik Nova TV u prilogu o dekriminalizaciji prostitucije. Izjavila je da prema važećem zakonodavstvu u Republici Hrvatskoj postoji prekršajna odgovornost samo onih osoba koje se odaju prostituciji, a ne onih koji kupuju seksualne usluge. Osoba koja plaća seksualne usluge može kazneno odgovarati jedino pod uvjetom joj je bilo poznato da je osoba koja pruža spolne usluge silom, prijetnjom, prevarom, obmanom i sl. na to prisiljena ili navedena od strane druge osobe radi zarade.

Opširnije...

Reakcija na seksizam u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ (HRT)

Logo faceSlijedom brojnih zaprimljenih pritužbi na izjavu voditelja u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ (24.7.2020.), Pravobraniteljica je Hrvatskoj radioteleviziji uputila upozorenje i preporuku. Voditelj Davor Meštrović je prilikom predstavljanja novog video spota glazbenice Mie Negovetić za pjesmu „Pusti“ izjavio: „Uživajmo u Miinim hlačicama, hvala ti i vidimo se.“

Opširnije...

Poziv na sudjelovanje u istraživanju o iskustvima žena tijekom postupaka medicinski pomognute oplodnje (MPO) za vrijeme pandemije COVID-19

Anketa COVID-19U okviru istraživanja o pružanju zdravstvenih usluga u području reproduktivnog zdravlja žena za vrijeme epidemije COVID-19, koje provode udruga Roda i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, provodi se zasebna anketa o iskustvima žena tijekom postupaka medicinski pomognute oplodnje (MPO). Ovim putem pozivamo sve žene koje su u Hrvatskoj u razdoblju od 19. ožujka 2020. do danas planirale, započinjale ili bile u postupku medicinski pomognute oplodnje da ispune ANKETU. Anketa je anonimna, a sve dodatne informacije dostupne su na poveznici.

Opširnije...

Priopćenje povodom novog slučaja napada na političarke

Stop violence against women in politicsNakon jučerašnje reakcije Pravobraniteljice na primjere omalovažavanja političarki u javnom prostoru, u međuvremenu je došlo do još jednog slučaja grubog ekscesa prema jednoj od zastupnica novog saziva Hrvatskog sabora. Prema medijskim napisima, zastupnik Vinko Zulim verbalno je napao zastupnicu Katarinu Peović, služeći se neprimjerenim rječnikom i tonom. Pravobraniteljica oštro osuđuje još jedan primjer hostilnog ispada prema političarkama te izražava žaljenje i zabrinutost što se u ovako kratkom vremenskom razdoblju redaju ovakvi slučajevi, a zasjedanje novog saziva Hrvatskog sabora tek je počelo.

Opširnije...

Priopćenje povodom pritužbi na omalovažavanje političarki u javnom prostoru

Logo facePravobraniteljica je zaprimila brojne pritužbe potaknute on-line peticijom na dva recentna slučaja omalovažavanja političarki u javnom prostoru: verbalni eksces gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela prema vijećnici Ivoni Milinović na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke (15. srpnja 2020.) i verbalni eksces Krešimira Macana prema Karolini Vidović Krišto u HRT-ovoj emisiji „Otvoreno“ i u kasnijim medijskim izjavama (20. i 21. srpnja 2020.).

Opširnije...

Izjava za časopis Grazia o parlamentarnim izborima 2020.

GraziaPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu za časopis Grazia na temu rezultata nedavno održanih parlamentarnih izbora. Izjava je objavljena u današnjem broju Grazie u članku „Bolje kazna u ruci nego žena na listi“.

Pravobraniteljica je govorila o uzrocima prisutnosti osjetne podzastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama u društvu, pa tako i u području političke participacije. Ponekad se spominje argument da su žene manje zainteresirane za takve pozicije od muškaraca, međutim empirijski podaci potvrđuju da to nije točno. Žene općenito teže napreduju od muškaraca u poslovnom svijetu, a politika nije izuzetak po tom pitanju.

Opširnije...

Više članaka ...

 1. Pravobraniteljica za Radio Dubrovnik o rezultatima parlamentarnih izbora 2020.
 2. Intervju s pravobraniteljicom za istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost
 3. Komentar rezultata parlamentarnih izbora za Večernji list
 4. Izjava za Al Jazeera Balkans o participaciji žena u politici
 5. Sudjelovanje Pravobraniteljice u raspravi o nasilju prema ženama u sklopu 14. Festivala tolerancije
 6. Izjava za Jutarnji list o rodnom jazu u plaćama
 7. Važna obavijest strankama
 8. Izjava pravobraniteljice za Al Jazeeru o obiteljskom nasilju za vrijeme pandemije koronavirusa
 9. Priopćenje pravobraniteljice povodom službenog početka izborne promidžbe
 10. Izjava pravobraniteljice za Dnevnik Nova TV na temu parlamentarnih izbora 2020.
 11. Intervju pravobraniteljice za RTL televiziju na temu parlamentarnih izbora 2020.
 12. Pravobraniteljica za Radio Dubrovnik o političkoj participaciji
 13. Priopćenje povodom parlamentarnih izbora 2020. - poziv predlagateljima kandidacijskih lista na poštivanje izborne kvote
 14. Priopćenje pravobraniteljice povodom parlamentarnih izbora 2020. - poziv strankama i medijima da ne koriste seksizam
 15. Izjava za portal Srednja.hr na temu diskriminacije djevojčica u području obrazovanja
 16. Stajalište Pravobraniteljice o odvojenim odgojno-obrazovnim aktivnostima za učenice i učenike
 17. Pravobraniteljica komentirala za Index.hr slučaj otkaza angažmana voditeljici emisije "Dobro jutro, Hrvatska"
 18. Intervju s pravobraniteljicom za Radio Dubrovnik
 19. Zdravstvena skrb za rodilje za vrijeme epidemije COVID-19 - inicijativa Pravobraniteljice
 20. Intervju za emisiju "Glavom kroz zid" Radia Unitas Nova Gradiška