sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica o spolnom uznemiravanju na radnom mjestu

uznemiravanjeVečernji list je objavio članak o spolnom uznemiravanju žena na tržištu rada od strane poslodavaca. U sklopu članka, koji prenosi jedan stvarni slučaj, objavljeni su i podaci iz prakse Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da se čak 42,5% pritužbi Pravobraniteljici iz područja rada i zapošljavanja odnosi na spolno uznemiravanje te da ih podnose isključivo žene.

Pravobraniteljica je upozorila da žrtve takvog uznemiravanja najčešće ne nailaze na razumijevanje okoline, a da se ponašanje zlostavljača često opravdava time da se zaljubio, da ga je žrtva zavela kako bi od njega izvukla neku materijalnu korist. S druge strane, žrtva se obilježava kao ona koja se neprimjereno  ponaša, oblači ili „zavodi“ zlostavljača.

Žrtve uznemiravanja i spolnog uznemiravanja nalaze se u  nezavidnoj situaciji jer su zlostavljanju izložene uglavnom od strane nadređene osobe, a okružne su strahom kolegica i kolega, koji se boje za svoju budućnost.

Detaljnije o uznemiravanju i spolnom uznemiravanju s opisima slučajeva iz prakse Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova možete pročitati u poglavlju 1.3. (str. 33-44) Izvješća o radu za 2012., a koje je dostupno na ovim stranicama u rubrici – Izvješća.

Sin vlasnika Agrama: životopis mora imati i golišave fotke, Večernji list, 5.6.2013.

Sin vlasnika koncerna Agram traži seksi fotke u životopisu, T-portal, 5.6.2013.