sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Podrška pravobraniteljice studentskom projektu "Diskriminacija žena na tržištu rada"

zenetrzradaprojektPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je izjavu za Studentsku televiziju vezano za položaj žena na tržištu rada, zakone koji štite žene od diskriminacije na radnom mjestu, nadležnosti i postupak koji Pravobraniteljica provodi nakon prijave o diskriminaciji. Izjava za Studentsku televiziju vezana je uz projekt koji studentice Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta provode pod nazivom "Diskriminacija žena na tržištu rada", a koji je Pravobraniteljica podržala početkom godine. U sklopu projekta provedena je anketa među 226 studentica Sveučilišta u Zagrebu te je Pravobraniteljica zamoljena da komentirala rezultate ankete.

Neki od rezultata provedene ankete su: samo 10% studentica smatra da su žene i muškarci ravnopravni u hrvatskom društvu; 17% odgovorilo je da poslodavac smije tražiti od osobe podatke koji nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom, 27% nije znalo odgovor, a 56% je reklo da ne smije; 16% odgovorilo je da poslodavac smije tražiti od zaposlenice podatke o njezinoj trudnoći, 25% nije znalo, a 59% odgovorilo je da ne smije. Na pitanje smije li poslodavac odbiti zaposliti ženu zbog njezine trudnoće iako zadovoljava natječajne uvjete, 17% smatra da ne smije, 25% ne zna, a 59% odgovorilo je da smije.

TV Student emitirala je na HTV 4 - 20.05. prilog o projektu "Diskriminacija žena na tržištu rada" i izjavu pravobraniteljice.