sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica na Z1 o političkoj participaciji

Z1Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je u emisiji televizije Z1 zajedno s ravnateljicom Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helenom Štimac Radin i predsjednicom Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije i aktivisticom za prava žena Tajanom Broz. Tema emisije bili su lokalni izbori i politička participacija. Pravobraniteljica se osvrnula na svoje aktivnosti vezane uz educiranje političkih stranaka sukladno njihovim obavezama iz Zakona o ravnopravnosti spolova i tumačenje čl.15. st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova i stupanja na snagu odredbi koje obvezuju političke stranke na uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca na izbornim listama.

 

Pravobraniteljica je upoznala javnost i sa svojom preporukom, koju je uputila na 141 adresa političkih stranaka vezano za predstojeće lokalne izbore, da na kandidacijskim listama poštuju načelo ravnopravnosti spolova i vode računa da uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca na izbornim listama, sukladno čl.12.st.3. Zakona o ravnopravnosti spolova, znači da zastupljenost jednog spola mora biti najmanje 40%.
Pravobraniteljica se osvrnula i na činjenicu da u manjim sredinama postoji vrlo slaba participacija žena u manjim, pogotovo ruralnim sredinama, što se onda reflektira i na raspodjelu budžeta i status žena u tim područjima.