sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica protiv predrasude da je politika muški posao

6a00d83452358f69e2011278f9605328a4-800wiPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić komentirala je u Glasu Slavonije da je zainteresiranost žena za politiku znatna, ali da je isto tako činjenica da se teško odlučuju za politiku. Naime, prema rezultatima istraživanja iz 1997. pokazalo se da su građanke RH općenito zainteresiranije za politiku od europskih žena. Preko 86% žena je izjavljivalo da su jako ili srednje zainteresirane, ispred žena u Danskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji gdje se zainteresiranost kretala oko 44-59%.

Unatoč načelnoj motiviranosti žena, nema ih dovoljno u političkoj participaciji. Žene u RH jesu zainteresirane za politiku, ali se kao i u svijetu teško odlučuju za politički aktivizam, kako zbog društvenih predrasuda tako i zbog opterećenosti obiteljskim obvezama.

Razmjenjujući iskustva sa ženama u ruralnim područjima u RH, pravobraniteljica je primijetila da se većina njih suočila s predrasudama da im je mjesto u kući i da nemaju što raditi u mjesnim odborima ili vijećima ili na drugim mjestima gdje se donose političke i druge odluke važne za poboljšanje kvalitete života u njihovim sredinama.

 

Iz medija:

"Ambiciozna piljarica za gradonačelnicu Đakova", Glas Slavonije, 9.2.2013.