sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Javno priopćenje povodom napada na austrijskog izvođača zbog spolne orijentacije

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova oštro osuđuje fizički napad na austrijskog izvođača Angela Anala, dvije članice austrijske grupe Menstruation Monsters i organizatoricu ciklusa urbanih klupskih večeri i zagrebačku pjevačicu i voditeljicu Idu Prester koji se dogodio 25. travnja 2007. u blizini zagrebačkog kluba Gjuro II kao i diskriminacijske i neprimjerene poruke ostavljene ispred ureda Lezbijske grupe „Kontra“ 23.4.2007.

Europski parlament je rezolucijom od 26. travnja 2007. zatražio dekriminalizaciju homoseksualnosti diljem svijeta i apelirao na zemlje članice EU da donesu zakone koji će suzbiti diskriminaciju protiv parova istog spola. Podsjećam da važeći zakoni Republike Hrvatske već zabranjuju diskriminaciju na temelju spolne orijentacije (Zakon o ravnopravnosti spolova, čl. 6 st. 2 i Zakon o istospolnim zajednicama  Članak 21. st. 1), a da je 2006. Hrvatski sabor  donio Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona (NN 71/06) koji u članku 14. definira novi kaznenopravni izraz zločin iz mržnje na slijedeći način:

»Zločin iz mržnje jest svako kazneno djelo iz ovoga Zakona, počinjeno iz mržnje prema osobi zbog njezine rase, boje kože, spola, spolne orijentacije, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovine, rođenja, naobrazbe, društvenog položaja, dobi, zdravstvenog statusa ili drugih osobina.«

Međutim, očito je da antidiskriminacijsko zakonodavstvo nije dovoljno. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova stoga smatra da je neophodno raditi na uklanjanju stereotipa o pripadnicima/pripadnicama seksualnih i rodnih manjina polazeći od odgoja i obrazovanja, pisanja u medijima, javnih izjava pojedinaca/pojedinki, do kažnjavanja, ali prije svega i društvene osude netolerantnog i homofobičnog ponašanja pojedinaca/pojedinki, jer bi i takvo nasilje/diskriminacija trebali biti društveno neprihvatljivi.