sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Javno priopćenje povodom članka u Globusu

Pravobraniteljica je upozorila javnost da u tjedniku Globus br. 780 od 18. studenoga 2005., na str. 8-9 u kolumni „Rikverc“ autorice Tanje Torbarine dio teksta: „Možda zato da bi se spriječili noćni nasrtaji Jadranke Kosor na vrata sobe Ive Sanadera“ (izdvojen i naglašen u tzv. leadovima) nije u skladu sa čl. 16. st. 2. Zakona o ravnopravnosti spolova jer javno prikazuje ženu i muškarca na uvredljiv, omalovažavajući i ponižavajući način s obzirom na njihov spol.

Potpredsjednica Vlade prikazuje se na način koji stvara i perpetuira uvriježeni stereotip da žena ne može napredovati do položaja visoke državne dužnosnice temeljem svojih kvalifikacija i sposobnosti, već na način koji sugerira spomenuti tekst.

Pravobraniteljica je naglasila da je svjesna važnosti slobode govora , ali da također želi ukazati da ta sloboda nije neograničena i ne može se zloupotrebljavati što je priznato i člankom 3. st 4. Zakona o medijima, te da takve vrste „šala“ i ironičnog diskursa proizvode i perpetuiraju seksizme i spolne stereotipe.