sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Javno priopćenje povodom izjave gradonačelnika u Novom listu

Prema pisanju Novog lista od 18. srpnja 2005. („Bog i batina“, str.13.) gradonačelnik Zagreba, g. Milan Bandić je svoju odluku o zatvaranju sjednica gradskog Poglavarstva pokušao objasniti time što su „članovi Poglavarstva previše gledali novinarke što ih je dekoncentriralo,“  te je dodao da će ponovo otvoriti sjednice za javnost ako redakcije budu slale samo muške novinare. Pravobraniteljica upozorava da ovakve izjave podliježu članku 6.st.3. Zakona o ravnopravnosti spolova, jer potiču druge osobe (u ovom slučaju uredništva medija) na diskriminaciju žena u novinarstvu, što Zakon također definira kao diskriminaciju.

Također, treba istaknuti i čestu pojavu seksizma i stereotipa u govoru sportskih djelatnika i novinara, na što je prethodno ukazala i jedna saborska zastupnica, protestirajući zbog komentara g. Ede Pezzija u kojem je nogometnu loptu uvredljivo usporedio sa „ženskim osobinama, zbog čega se nikada ne zna kako će pasti“.

U Sportskim novostima (18. 07. 2005.) novinar je, između ostaloga, rekao da su „meč pohodile i "prve grudi HTV-a", navodeći  pri tom ime novinarke koja je prisustvovala sportskom događaju. Prisutne muškarce, međutim,  novinar je okarakterizirao isključivo temeljem njihovih profesionalnih funkcija. („Skansi: Svaka čast mom prijatelju Piliću“, str 4.).

Pravobraniteljica podsjeća da Zakon o ravnopravnosti spolova diskriminaciju na temelju spola, između ostalog, definira i kao svako normativno ili stvarno razlikovanje, isključivanje ili ograničenje temeljeno na spolu kojim se otežava i negira ravnopravno priznanje, uživanje ili ostvarivanje ljudskih prava muškaraca i žena u političkom, obrazovnom, ekonomskom, socijalnom, kulturnom, građanskom i svakom drugom području života.