sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Javno priopćenje zbog neprimjerenih komentara novinarke Obiteljskog radija

Pravobraniteljica je upozorila uredništvo Obiteljskog radija i obavijestila javnost o neprimjerenom ponašanju novinarke Obiteljskog radija koja je Predsjedniku Vlade, prigodom otvaranja autoceste Zagreb-Split, sugerirala da bi on trebao utjecati na tužiteljicu Haškog suda koristeći se svojim izgledom „ljepote“ i „šarma“. Novinarka  je ovim, tek naizgled bezazlenim primjedbama, uvrijedila i Predsjednika Vlade i Haški sud i tužiteljicu, Carlu del Ponte, jer je javnosti sugerirala da bi se pitanja pravde, sudskih postupaka i odnosa Haškog tribunala i Republike Hrvatske, a koji su od ključnog značenja za Republiku Hrvatsku, mogli rješavati „šarmiranjem“ tužiteljice suda.

Sličnu izjavu o jednoj evropskoj državnici nedavno je izrekao i talijanski premijer Berluscconi, ali je na to oštro reagirala finska vlada, a talijanska i evropska javnost prisilile su premijera Berluscconija da se ispriča finskoj predsjednici. Takav način komuniciranja u javnosti predstavlja nepoštivanje Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o medijima koji zabranjuju bilo kakvu diskriminaciju po spolu, tj. u ovom slučaju neželjeno ponašanje uvjetovano spolom koje predstavlja povredu osobnog dostojanstva i stvara neugodno ili uvredljivo okruženje.

Ni reakcija Predsjednika Vlade, g. Ive Sanadera to jest njegovo uzvraćanje novinarki -- neka glavnu tužiteljicu šarmira ona -- nije bila u skladu s poželjnom kulturom komuniciranja u medijima koji u nas obiluju seksizmom i diskriminirajućim opaskama. Za takvo stanje najodgovornije su upravo javne osobe poput političara i novinara, te prema njima treba primjenjivati i strože kriterije procjenjivanja.