sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Javno priopćenje povodom Izvješća o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina

Vezano za Izvješće o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina u Republici Hrvatskoj za 2005. godinu udruga Iskorak i Kontra, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u načelu podržava Izvješće u dijelu koji govori o medijima, jer mediji objavljivanjem izjava pojedinaca/ki u kojima iznose pogrdne kvalifikacije vezane za spolne i seksualne manjine, odnosno objavljivanjem izjava koje su pune predrasuda, pisane senzacionalistički ili su homofobične, transfobične i mizogine, takvim pristupom ih diskriminiraju.

Međutim,  pravobraniteljica napominje kako se istodobno može govoriti i o nekim pozitivnim trendovima. Naime,  mediji su ipak otvorili prostor za tu problematiku, što je velika promjena u odnosu na prijašnje godine, samo što i dalje postoji nedovoljna upućenost, neznanje, površan pristup, pogreške. Dakle, iskoraka ima i utoliko ne možemo govoriti isključivo o negativnom trendu jer je to negativno vidljivo upravo zato što su mediji konačno otvorili prostor ovoj problematici/ovoj populaciji.

Hrvatska javnost kod nas bez cenzure može čitati, slušati i gledati o istospolnom vjenčanju svjetske estradne zvijezde, o vjenčanju i životnoj priči interseksualne osobe, o knjizi jedne lezbijke i slično i to s jednim afirmativnim pristupom pa je pozitivno što se te teme pokušavaju ozbiljno obraditi i što im se počinje pridavati važnost.